LOŠE VIJESTI IZ SUSJEDSTVA: Srbija prva u Evropi i druga u svijetu po broju novozaraženih od koronavirusa

Srbija je u posljednjih sedam dana prva u Evropi i druga zemlja na svijetu po prosječnom dnevnom broju novozaraženih od korona virusa na milion stanovnika, pokazuju podaci stranice ourworldindata.org.

  • Regija

  • 19. Sep. 2021  

  • 3

Kako se navodi na ovom sajtu, Srbija je sa u prosjeku 1.018 novooboljelih dnevno na milion stanovnika posljednje sedmice odmah iz male ostrvske države Granada sa prosječno 1.447 novih slučajeva dnevno.

Na trećem mjestu je Crna Gora, četvrtom Mongolija, a na petom Dominika.

U prvih deset na „ljubičastoj listi“ su i Izrael, Surinam, Kuba, Santa Lucija i Antigva i Barbuda.

Od evropskih zemalja, prva sljedeća na listi je Slovenija koja je na 15. mjestu sa oko prosječno 500 dnevno novih slučajeva koronavirusa na milion stanovnika u posljednjih sedam dana, a onda slijedi Velika Britanija na 17. mjestu.

Što se tiče ukupnog broja prijavljenih slučajeva u poslednjih sedam dana, prvih deset mjesta „rang liste“ je identično.

Kada se posmatra ukupan broj slučajeva u posljednje dvije nedjelje, Srbija je na petom mjestu u svijetu sa 12.272 slučaja na milion stanovnika.

Po broju smrtnih slučajeva posljednje nedelje, Granada je takođe na prvom mjestu sa 212 preminulih na milion stanovnika, a u Evropi je prva Sjeverna Makedonija sa 96, čime je ujedno četvrta na planeti.

U Evropi po smrtnosti, poslije Sjeverne Makedonije, su Bugarska, BiH i Kosovo. Srbija je, po ovom kriterijumu, 27. u svijetu.

U Srbiji su, prema podacima od jučer, u posljednja 24 sata registrovana 6.745 novoobolelih od korona virusa i 35 preminulih.

Ukupno u Srbiji do sada je 860.431 osoba oboljelo od ovog virusa, a registrovano je 7.733 smrtna slučaja.

Na bolničkom liječenju se trenutno nalazi 4.199 pacijenata, od kojih je 177 na respiratorima.

 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...