PRVI REZULTATI IZBORA: Evo kako stoji stranka Vladimira Putina

U parlament će ući tih pet stranaka koje su prešle cenzus od pet posto.

  • Svijet

  • 20. Sep. 2021  20. Sep. 2021

  • 2

Partija Jedinstvena Rusija, lojalna predsjedniku države Vladimiru Putinu, osvojila je 49,42 posto glasova na parlamentarnim izborima, nakon prebrojanih 80,1 posto glasačkih listića, pokazuju podaci Centralne izborne komisije (CIK).

Na drugom mjestu je Komunistička partija sa 19,28 posto, a slijede Liberalno demokratska partija Rusije koja je osvojila 7,55 posto, Pravedna Rusija sa 7,37 posto i stranka Novi ljudi sa 5,37 posto, prenijela je agencija TASS.

U parlament će ući tih pet stranaka koje su prešle cenzus od pet posto.

Cenzus nisu prešle Stranka rasta sa osvojenih 2,53 posto, Građanska platforma 1,33, Jabloko sa 1,1 posto i ostale partije koje su dobile manje od jedan posto glasova, prenosi Hayat.

Riječ je o rezultatima za 225 poslanika Državne dume koji se biraju po proporcionalnom sistemu, odnosno putem lista, dok će preostalih 225 članova donjeg doma parlamenta biti izabrano po većinskom principu, individualnim nadmetanjem kandidata.

Izbori za Državnu dumu održani su u Rusiji od 17. do 19. septembra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...