LIJEPA VIJEST: Amerika se opet otvara za strane posjetioce, evo kada i pod kojim uslovima…

Za sada Bijela kuća nije precizirala koje vakcine će omogućiti ulazak na američko tlo.  Brojni Britanci i Europljani su primili vakcine AstraZenece, koje Sjedinjene Države ne priznaju, a na njihovom su popisu vakcine Pfizer/BioNTecha, Moderne i Johnson&Johnsona.

  • Svijet

  • 20. Sep. 2021  

  • 0

Sjedinjene Američke Države će za vakcinisane osobe početkom novembra ukinuti ograničenja koja su od marta 2020. bila uvedena za međunarodna putovanja. U 18 proteklih mjeseci zabrana putovanja izazvala je nebrojene teške lične i porodične situacije i razdvajala stotine hiljada ljudi.

Putnici se moraju testirati i nositi masku

Osim dokaza o vakcinisanju protiv covida-19, putnici se moraju testirati tri dana prije putovanja u Sjedinjene Države i nositi masku, rekao je koordinator Bijele kuće za borbu protiv pandemije Jeff Zients na telefonskoj konferenciji. Avio kompanije će morati uspostaviti sistem praćenja putnika koji će im omogućiti da ih kontaktiraju.

Ta je odluka donesena u trenutku prilično napete situacije između Francuske i Sjedinjenih Država zbog "slučaja podmornica", ali Jeff Zients je insistirao da je odluku "diktirala nauka". Washington ukida ograničenje koja se od marta 2020. odnose na putnike iz Europske unije, Velike Britanije i Kine, a kasnije će se primjenjivati i na Indiju i Brazil.

Za sada Bijela kuća nije precizirala koje vakcine će omogućiti ulazak na američko tlo.  Brojni Britanci i Europljani su primili vakcine AstraZenece, koje Sjedinjene Države ne priznaju, a na njihovom su popisu vakcine Pfizer/BioNTecha, Moderne i Johnson&Johnsona.

Europa je zadovoljna odlukom

Europske zemlje su otvorile svoje granicu vakcinisanim Amerikancima i smetao ih je nedostatak reciprociteta.  Europska unija, kao i Njemačka i Velika Britanija, vrlo su brzo pozdravile američku odluku.

Bijela kuća je postrožila ton posljednjih sedmica nakon otpora iskazanom vakcinisanju u zemlji i najavila da će tamo gdje savezne vlasti imaju mogućnosti ono biti obvezno ili snažno preporučeno. Bijela kuća još nije donijela najdrastičniju odluku koja je u njezinoj moći o obaveznom vakcinisanju na unutrašnjim letovima u Sjedinjenim Državama. 

Ukidanje ograničenja za putovanja ne odnosi se na kopnene granice Sjedinjenih Država s Kanadom i Meksikom, koje ostaju zatvorene za sva putovanja koja nisu nužna, osim za američke građane. Ograničenja će biti na snazi najmanje do 21. oktobra, rekao je Jeff Zients, navodi Hina.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...