DIREKTNO IZ NEW YORKA; KOMŠIĆ I GUTERRES – OČI U OČI: „Milorad Dodik protivljenje Zakonu o zabrani negiranja genocida koristi kao sredstvo i izgovor za političke blokade u radu institucija“

Tokom razgovora sa Generalnim sekretarom UN-a predsjedavajući Komšić obrazložio je poziciju države Bosne i Hercegovine u okviru euroatlanskih integracija, navodeći dinamiku reformi na putu Bosne i Hercegovine ka NATO savezu i Evropskoj uniji.

  • Politika

  • 21. Sep. 2021  21. Sep. 2021

  • 5

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se uoči 76. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa Generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

Tokom razgovora sa Generalnim sekretarom UN-a predsjedavajući Komšić obrazložio je poziciju države Bosne i Hercegovine u okviru euroatlanskih integracija, navodeći dinamiku reformi na putu Bosne i Hercegovine ka NATO savezu i Evropskoj uniji. Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da susjedne države koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini bile aktivno involvirane u sukob, vršeći agresiju na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, još uvijek, nažalost, Bosnu i Hercegovinu posmatraju kao ratni plijen.

Predsjedavajući Komšić naveo je da je u Bosni i Hercegovini, odnosno u entitetu RS, na snazi političko protivljenje Zakonu o zabrani negiranja genocida, te da član Predsjedništva BiH iz entiteta RS, protivljenje zakonu koristi i kao sredstvo i kao izgovor za političke blokade u radu institucija. Naglasio je da dio političkih elita u Bosni i Hercegovini nastoji promovisati etnički ekskluzivitet, što je diskriminatorno i protivno međunarodnim i demokratskim standardima o jednakopravnosti građana, te zatražio snažniju podršku UN-a u zaštiti temeljnih ljudskih prava.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres tokom razgovora istakao je da sa naročitom pažnjom prati politička zbivanja u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i da shvata ozbiljnost i kompleksnost aktuelnog političkog trenutka, ističući da će Ujedinjene nacije ostati privržene u podršci Bosni i Hercegovini.

(SB)

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...