METEOROLOG NEDIM SLADIĆ OBJAVIO VREMENSKU PROGNOZU ZA BIH: Jutra će biti...

...prilično svježa, zimogriznijma i hladna, a danju temperature neće preći u natprosječno tople okvire – zadržat će se uglavnom u granicama ugodnih za većinu populacije do četvrtka.

  • Vijesti

  • 21. Sep. 2021  21. Sep. 2021

  • 0

Nedim Sladić, bh. meterolog objavio je vremensku prognozu za Bosnu i Hercegovinu u narednom periodu, a vijest bi mnoge mogla obradovati.

“Poželio sam nakon nekoliko dana uživanja pogledati prognozne materijale pa će ovo biti tek kratak, okvirni osvrt, u skladu sa raspoloživim resursima za rad na godišnjem odmoru. Prema našim krajevima nakon prelaska frontalnih poremećaja ovog vikenda sada jača ogranak prostrane anticiklone, ali s njene prednje strane i dalje ima vlage, što u sjeveroistočnoj visinskoj struji podržava povećanu oblačnost, naročito u brdsko-planinskim krajevima Bosne i Hercegovine.

Po Pojinoj tipizaciji današnja sinoptika je u okviru prevladavajućeg radijacijskog režima V1. Ovakve okolnosti najčešće se odražavaju u vidu umjerenog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra zahvaljujući izraženijem pritisnom gradijentu, a u Hercegovini i na Jadranu u vidu bure koja pojačava osjećaj svježine i rastjeruje oblačnost. Kao i obično, povećane oblačnosti ima naročito u sjeveroistočnim, centralnim i istočnim područjima Bosne, gdje danas lokalno i rijetko može biti tek slabe izmaglice (rosulje), a u istočnoj Hercegovini rijetko i kakvog pljuska, bliže granici sa Crnom Gorom. Drugdje, a naročito prema sjeveru i sjeverozapadu većinom umjereno oblačno uz postepeno smanjenje naoblake.

S daljnjim jačanjem zračnog pritiska narednih dana za očekivati je pojavu mv tipa – mosta visokog pritiska, te postepeno i sve više sunca. Međutim, često će u već navedenoj centralnoj i istočnoj Bosni sve do četvrtka biti prisutna oblačnost, budući da će se jedna visinska dolina premještati osom istočnije od naše zemlje, s kojim će pristizati vlažniji i hladniji zrak sa sjeveroistoka, a rijetko s njim može biti slabe izmaglice. Najviše sunčanog vremena čeka Hercegovinu.

Pod dominantnim sjevernim i sjeveroistočnim strujanjem jasno je da će biti i hladnije od višegodišnjeg prosjeka – jutra će biti prilično svježa, zimogriznijma i hladna, a danju temperature neće preći u natprosječno tople okvire – zadržat će se uglavnom u granicama ugodnih za većinu populacije do četvrtka.

Prema kraju sedmice, tačnije od četvrtka visinska dolina odmaknut će dovoljno na istok, a dominirajuće anticiklonalno polje nalazit će se centrom blizu naše zemlje s kojim će vremenske prilike biti stabilne. To će rezultirati pretežno sunčanim vremenom, a pomenuta naoblaka u centranim i istočnim dijelovima zemlje će se u potpunosti smanjiti.

Kako to obično biva, čim polje visokog zračnog pritiska odmakne prema jugu, ono počinje se transformisati i slabjeti, te poprimi karakteristike južnoeuropske anticiklone (po Poji radijacijski režim V4) s kojom sa njene donje strane počne pritjecati i sve topliji zrak u južnoj i jugozapadnoj visinskoj struji, a tad potpadamo i pod natprosječnu toplotu, odnosno toplije vrijeme od prosjeka.

Ovog puta priliv toplote će podržati i prednja strana visinske doline nad Španijom u odmicanju prema centralnoj Europi, s kojim bismo idućeg vikenda (naročito nedjelja) ponovo mogli imati jedan kratkotrajni afrički priliv, kao i prave ljetne temperature, tj. one od oko 30 °C, budući da bismo na plohi od 850 hPa (1.540 m.n.v) imali temperaturu i oko 20 °C, što je u uslovima sa suhom adijabatom zagrijavanja i na pretežno sunčanom danu dovoljno da temperature brzo porastu. I jutra će postepeno postajati sve toplija, naročito od vikenda”, napisao je Sladić putem Facebooka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...