PRAVOSUDNO-OBAVJEŠTAJNI KUPLERAJ: Je li nemušto blebetanje Mehmedagića u Tužiteljstvu BiH objavljeno da bi poslužilo kao šlagvort za nove procese protiv njega i odgađanje smjene Tadićke?

Obavještajno-sigurnosna agencija je oštro demantirala tvrdnje "Avaza" da je njen direktor Osman Mehmedagić  ili bilo koji usposlenik snimao razgovor u uredu Glavne tužiteljice, Gordana Tadić je potvrdila da je objavljeni snimak autentičan i dodala da je ona posljednjih godina često bila praćena i prisluškivana.

  • Mini market

  • 21. Sep. 2021  21. Sep. 2021

  • 1

Nakon što je proteklog vikenda portal "Dnevnog Avaza" u dva nastavka objavio tonski zapis razgovora kojeg su Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić i njena zamjenica Ozrenka Nešković u Tadićkinoj kancelariji prije dvije godine vodile sa Osmanom Mehmedagićem, direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) otvorena je široka rasprava o porijeklu tog audio-snimka, razlozima snimanja razgovora najodgovornijih ljudi tužiteljstva BiH i obavještajne zajednice i pogotovo motive njihovog objavljivanja u medijima u ovom trenutku. "Avaz", koji tvrdi da su i drugi mediji dobili taj "šokantni" audio-zapis, mada još nijedan drugi medij nije potvrdio da je to tačno, javnosti je taj audio-snimak predočio u danu u kojem je Disciplinska komisija VSTV-a raspravljala o smjeni Gordane Tadić.

ZVECKANJE MIKROFONIMA

Obavještajno-sigurnosna agencija je oštro demantirala tvrdnje "Avaza" da je njen direktor Osman Mehmedagić ili bilo koji usposlenik snimao razgovor u uredu Glavne tužiteljice, Gordana Tadić je potvrdila da je objavljeni snimak autentičan i dodala da je ona posljednjih godina često bila praćena i prisluškivana. Oglasila se i delegacija Evropske komisije u BiH koja je tražila brzu i cjelovitu istragu ovog skandala. OSA je saopćila i da je zatražila "vještačenje kako bi se utvrdilo ko je snimao sastanak... i tražiti angažiranje ovlaštenih vještaka sa teritorija Evropske Unije.

Istovremeno je Tužiteljstvo BiH saopćilo da je "zaprimilo dvije kaznene prijave protiv Direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića zbog više kaznenih djela, između ostalog zlouporabe položaja ili ovlasti, ometanja rada pravosuđa, ucjene i drugih nezakonitih postupanja". Tužiteljstvo je na temelju tih prijava "formiralo dva predmeta koja su data u rad postupajućim tužiteljima u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju". 

alt

(Muhamed Ajanović, Forrest Gump bh. javnog života s Milanom Tegeltijom, savjetnikom Milorada Dodika)

"Slobodna Bosna" je došla u posjed obje kaznene prijave protiv Mehmedagića. Autor prve je Muhamed Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta kojeg bi se zbog učestalog pojavljivanja na brojnim važnim mjestima, poznanstva sa utjecajnim i poznatim osobama moglo nazvati Forrestom Gumpom ovdašnjeg javnog života. Ajanović je prijatelj sa Milanom Tegeltijom, bivšim predsjednikom VSTV-a i aktuelnim savjetnikom Milorada Dodika, također i sa "nestašnim" hakerom iz Breze, državnim tužiteljem Olegom Čavkom, na babine su mu dolazili (a on ih snimio i gostoljubivo, domaćinski "p(r)ovalio" u medijima Fahrudina Radončića) predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i Osman Mehmedagić, direktor OSA-e.

U krivičnoj prijavi upućenoj Tužiteljtstu BiH Ajanović optužuje Osmana Mehmedagića i druga NN lica da su "nezakonito...poduzimali mjere protiv Muhameda Ajanovića, dekana Stomatološkog fakulteta sa klinikama u Sarajevu kako bi ga na taj način dikreditirali i zastrašili kao prijavitelja krivičnih djela protiv Osmana Mehmedagića i Ranka Debeveca te svjedoka u postupcima protiv istih". 

alt

Kako dalje Ajanović navodi u prijavi 17. septembra ove godine mu je ("preko aplikacije "Signal") Denis Stojnić (MMA borac i ugostitelj iz Sarajeva) "uputio više poruka u kojima ga obavještava i upozorava da je predmet istraga za pranje novca policijskih agencija FUP BiH i SIPA". (Slabo pismeni dekan Ajanović valjda želi u prijavi reći da je on predmet istraga FMUP-a i SIPA-e zbog sumnje za pranje novca).

AKO NE VJERUJETE MENI, PITAJTE STOJNIĆA

Nastavljajući nizati nepismenosti i optužbe, Ajanović piše da je (ako smo dobro razumjeli) nazvao Stojnića "istoga dana u 16.50" "gdje mu je saopštio (Stojnić Ajanoviću, valjda) "da se sve operacije vode pod nadzorom OSA tj. po nalogu Osmana Mehmedagića a kako bi ga se (Ajanovića, valjda) onemogućilo da svjedoči u postupcima protiv Osmana Mehmedagića i Ranka Debeveca, spriječilo dalje prijavljivanje njihovih krivičnih radnji ali i izvršila osveta za sve što je do sada učinio prijavljujući i svjedočeći."

"U tom razgovoru je rekao" (Stojnić-njemu, valjda), piše u kriivčnoj prijavi Ajanović, "da sve što govori može potvrditi njegov prijatelj Nermin Šehović, djelatnik FUP BiH, ali ne preko telefona nego da se sastane sa njim. Nadalje, Denis Stojnić je informirao kako se kamerama postavljenim na zgradu preko puta stana Muhamed Ajanovića koji se nalazi u Ulici Branilaca Sarajeva nalaze postavljene kamere koje snimaju svakog ko dolazi i odlazi...".

To je ukratko sadržaj prve krivične prijave koju je Muhamed Ajanović podnio protiv Osmana Mehmedagića i NN lica nakon što je objavljen njegov tajno snimani razgovor sa čelnicama Tužiteljstva BiH.

Drugu kaznenu prijavu "protiv Mehmedagića i drugih odgovornih NN lica" podnio je anonimni građanin, koji se inače posljednjih godina često dopisuje sa državnim Tužiteljstvom. Ovaj "neznani junak" piše da "prijavu podnosi zbog krivičnih djela koja proizilaze iz tekstova i audio-snimaka objavljenih na portalu Avaz i to 17. i 18. 09.2021. godine.."

U snimljenom i javnosti dostupnom razgovoru Mehmedagić je pominjao dekana Ajanovića u kontekstu njegovog spletkarenja unutar pravosudne zajednice, na šta je Gordana Tadić rekla da ne zna ko je Ajanović. Pomogla je joj je njena suradnica Ozrenka Nešković objašnjenjem da je riječ o "onom koji je udar'o zube Tegeltiji". Tužiteljstvo BiH, kako je tokom razgovora sa Mehmedagićem objasnila Neškovićka, "neće raditi slučajeve visoke korupcije". Ali, zato hoće ekspresno reagirati na nepismene prijave "udarača zuba" Ajanovića" i njegovog anonimnog suborca...  

(SB)    

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...