DA SE NE PONOVI DOBRO POZNATI SCENARIJ: Zukan Helez otvoreno upitao "probosanske snage" - "Koji je plan u slučaju...?"

Ko su nam saveznici u svijetu za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta? Kakva nam je diplomatska mreža u svijetu? Kakav je moral stanovnika BIH koji nemaju drugu domovinu?  Kakva nam je veza sa dijasporom koja je sve brojnija i moćnija?

  • Politika

  • 21. Sep. 2021  21. Sep. 2021

  • 11

Zukan Helez, zastupnik SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, smatra kako je jučerašnja sjednica ovog Doma pokazala da su snage koje ne vole ovu državu daleko jače i bolje organizovane od probosanskih stranaka, mada one čine svega 20 posto demografskog potencijala BIH.

„Nažalost, snage koje sebe vole nazvati probosanskim su u potpunoj dezorijentaciji i defanzivi. Zabavljene sitnostranačkim interesima i borbom za prevlast na 30 posto teritorije BIH. One se bore za svaki tender, za svako radno mjesto u državnim institucijama, za prevlast u Islamskoj zajednici, bore se za to ko će imenovati ”svog” sudiju ili tužitelja koji će ih slušati.

Dok Milorad Dodik uredno najavljuje poteze koji vode u disoluciju i raspad BIH, probosanske snage spavaju. Poslije blokade državnih institucija Dodik najavljuje sljedeći udar na državu, a to je održavanje izbora samo u entitetu RS, a nakon toga sabor ujedinjenja Srbije i RS.

Međunarodna zajednica mi izgleda razjedinjena i zbunjena.

Javno pitam ‘probosanske snage, koji je plan u slučaju otcjepljenja RS-a, kako to mjesecima najavljuje Milorad Dodik, a Aleksandar Vučić šuti i ne demantuje istog?

Ko su nam saveznici u svijetu za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta?

Kakva nam je diplomatska mreža u svijetu? Kakav je moral stanovnika BIH koji nemaju drugu domovinu?  Kakva nam je veza sa dijasporom koja je sve brojnija i moćnija?

Znamo li koji su nam prvi potezi ukoliko dođe do otcjepljenja dijela naše države?

Nema države u svijetu da dvadesetak posto njenog stanovništva decenijama drže cijelu državu u blokadi. Više od dvije trećine stanovnika u BIH nijemo posmatra kako ih mali broj separatista drži u nekoj vrsti konclogora.

Poređenja radi, Kosovo je danas poslalo specijalnu jedinicu na Granični prijelaz sa Srbijom koji do sada nisu kontrolirali, a time je na vidjelo izašla sva nemoć Srbije i Aleksandra Vučića koji samo prijeti i dezavuiše svoje sugrađane.

Gospodo iz probosanskih stranaka vi samo pričate demagogiju, dok nam država polako klizi u raspad. Drage moje ”patriote” probudite se dok nije kasno. Izgleda da ništa nismo naučili iz novije nam historije kad je jedan od naših čelnika izgovorio čuvenu rečenicu: ,,Mirno spavajte, rata neće biti. ”, a onda je njegov narod u narednih sedam dana nakon te izjave doživio stravičan zločin“, naveo je Helez.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...