PROF. ŽARKO PUHOVSKI ZA „SB“ O MILANOVIĆEVOJ IZJAVI I STANJU U REGIONU: Milanović je otišao desnije od HDZ-a; želi se legitimirati kao sudionik rasprava o sadašnjosti i budućnosti BiH

Milanović, tvrdi Puhovski, ovo nije izjavio da bi nas podsjetio da mnogi Hrvati imaju dvojna državljanstva pa da je zbog toga i njihov predsjednik, nego da nas upozori da on ima neko pravo biti igrač na tom terenu.

  • Politika

  • 23. Sep. 2021  23. Sep. 2021

  • 6

Piše: DARKO OMERAGIĆ

„Zoran Milanović je odlučio da zahvati glasove iz desnog biračkog bazena, a s druge strane on ni kao premijer Hrvatske i predsjednik SDP-a Hrvatske nije bio neki naglašen ljevičar tako da njegova izjava o tome da je predsjednik svih Hrvata pa i onih u BiH nije veliko iznenađenje“, rekao je za „Slobodnu Bosnu“ politolog, filozof i politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski kojeg smo zamolili da nam prokomentariše izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o tome da je predsjednik svih Hrvata, pa i onih u BiH koju je dao novinarima Al Jazzere Balkans u New Yorku.

Milanović, tvrdi Puhovski, ovo nije izjavio da bi nas podsjetio da mnogi Hrvati imaju dvojna državljanstva pa da je zbog toga i njihov predsjednik, nego da nas upozori da on ima neko pravo biti igrač na tom terenu „jer su iz nesretne priče sa Dejtonskim mirovnim sporazumom Hrvatska i Srbija u BiH imale neku posebnu poziciju“, pa se Milanović želi dvostruko utemeljiti u raspravu ili čak u suodlučivanje o stvarima u BiH, a sve preko Dejtonskog sporazuma i činjenice da ima neku vrstu simboličke ovlasti da zastupa hrvatsku komponentu u BiH. Naprosto, kaže Puhovski, Milanović se želi legitimirati kao sudionik rasprava o sadašnjosti i budućnosti BiH.

Ipak, iznenađenje je, prema Puhovskom, razina na kojoj se kreću Milanovićeve izjave o BiH.

PREVELIKE OVLASTI

„U više navrata sam rekao da se Milanović profilirao kao nezakoniti politički sin Franje Tuđmana u suverenističkom smislu u odnosu na BiH i to se nastavlja. Naravno, on nije jedini koji kvari odnose u regiji. Tu značajnu ulogu igraju i Aleksandar Vučić i njegova ekipa iz Srbije, Komšić i njegova ekipa iz BiH, Dodik radi svoje. Dakle, imamo jako neugodnu situaciju na svim stranama. Interesantno je da je Milanović u zadnji čas otkazao susret sa glavnim tajnikom UN-a Antonijom Guterresom što isto treba čitati u ovom kontekstu, ali u svakom slučaju činjenica je Milanović da sebi uzima prevelike ovlasti u mandatu ne slijedi da je u krivu kada govori o Komšiću jer ja mislim da je Komšić političar koji se lažno predstavlja, ali mu je sustav to omogućio“, kaže Puhovski.

Na pitanje da li  napetosti, optužbe,  koje  se šire regionom   podsjećaju na 90-te godine i rat u bivšoj Jugoslaviji, Puhovski odgovara da treba biti oprezan i sa tim konstatacijama jer se u tim godinama ubijalo za razliku od današnjih dana.

„I to je fundamentalno razlika. Kada ste imali prosjek od dva mrtva po satu u opsjednutom Sarajevu, to je bilo nešto sasvim drugo od današnjih verbalnih prepucavanja. Ja ne branim ovo što se danas govori, ali naprosto ne vidim nikakvu šansu da se ubijanja nastave, ali ovakvo ponašanje pokazuje da ćemo u ovakvom stanju koje nije katastrofalno nego lagano crkavanja u regiji ostati još dosta dugo i to je zabrinjavajuće. Što se tiče mogućih reakcija na Milanovićeve izjave u inozemstvu, mislim da njegove izjave nikoga ne zanimaju. Hrvatska ima svoju poziciju u Evropskoj uniji i napreduje prema Eurozoni i Schengenu i te njegove izjave joj ne štete jer se EU ne zanima za svoje predsoblje budući da ima previše posla unutar sebe.

SAD, također, nemaju prevelikog interesa za ovu situaciju, a ono što Milanoviću olakšava situaciju je nepojmljiva greška koju pravi Bakir Izetbegović kada je dopustio da mu dođe turski predsjednik u posjetu jer je time sebe „prijavio“ kao nekoga ko, također, ima „Velikog brata“. Do sada se znalo da srpska i hrvatska zajednica imaju „Velikog brata“ izvan granica, a sada, eto, i Izetbegović inzistira da bošnjačka zajednica ima „Velikog brata“ i time su svi u sličnoj situaciji, a to znači i da se Hrvatskoj za ove Milanovićeve izjave izvana neće moći puno prigovarati jer pod a. „nema interesa“, a pod b. "i drugi to čine“. No, izjave poput ove Milanovićeve nisu pozitivne za odnose u BiH i tu nema spora, ali treba uvijek reći „ili ćemo BiH uvijek gledati kao nepunoljetno političko biće o kojem se drugi brinu ili će se BiH početi ponašati kao subjekt. Sve dok se BiH ne ponaša kao subjekt otvara se prostor drugima da se gura unutra“, ističe naš sagovornik, dodajući da to onda nije krivica samo Zagreba, Beograda i Ankare nego i političara u BiH koji su nesposobni da se dogovore koji je danas dan u sedmici".

NACIONALISTIČKA IGRA

S obzirom na to da Milanović od početka svog predsjedničkog mandata igra nacionalističku igru i izjavom da se SDP Hrvatske mora nacionalno pozicionirati i da ne smije biti udaljen od temeljnih želja i težnji iz tradicije hrvatskog naroda njegove izjave, smatra Puhovski, nije iznenađenje. Iznenađenje je to što je to počeo raditi danonoćno u okviru svog političkog angažmana:

„On je sada na hrvatskoj političkoj sceni desnije od Plenkovića i HDZ-a i njega desnica podržava protiv Plenkovića. No, on je već jednom izgubio na parlamentarnim izborima kada je pokušao igrati na desnu kartu. Što se tiče angažmana visokog predstavnika Christiana Schmidta, on je na početku svog mandata dao dvije-tri izjave koje su shvaćene kao očita podrška hrvatskoj strani, pa su Hrvati počeli trijumfalistički „arlaukati“ kako se to često u BiH događa i onda je naravno zaključeno da je otišao daleko pa se počeo povlačiti, ali realno je da se neće ništa napraviti jer ljudi koji vode BiH nemaju ni sposobnosti ni interesa da se dogovore i o čemu“, rekao je politički analitičar Žarko Puhovski za "Slobodnu Bosnu".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...