AKVIZICIJA GODINE U SUSJEDSTVU: Izraelci kupuju najveći shopping centar u državi, hoće li ući i u BiH?

Sjedište kompanije nalazi se u Izraelu, te ima dva dodatna sjedišta u SAD-u i Srbiji.

  • Ekonomija

  • 23. Sep. 2021  

  • 0

BIG Shopping Centers, jedna od vodećih izraelskih kompanija, pregovara o kupovini podgoričkog trgovačkog centra Delta City, javljaju podgoričke "Vijesti". Podgorički trgovački centar zauzima površinu od 24.000 četvornih metara. Informaciju da BIG Shopping Centers pregovara o preuzimanju trgovačkog centra u Crnoj Gori objavili su izraelski mediji ne navodeći o kojem je trgovačkom centru riječ.

“BIG Shopping Centers izvještava da je podružnica kompanije CEEBIG.B.V u konačnim pregovorima i da će steći 100 posto dionica ciljane kompanije osnovane u Crnoj Gori, koja ima trgovački centar u Crnoj Gori. Taj centar godišnje generira neto prihod od 7,6 miliona eura, a vrijednost imovine je 95 miliona eura”, prenose izraelski mediji. Završetak kupoprodaje, kako navode izraelski mediji, dogodit će se nakon potpisivanja konačnog i obavezujućeg sporazuma za koji se očekuje da će uključiti niz uvjeta, među kojima i kraj bankarskog financiranja i dobivanje odobrenja od Agencije za zaštitu konkurentnosti u Crnoj Gori.

Mišković prodao dva centra

Delta City, najveći trgovački centar u Crnoj Gori, izgradila je kompanija Delta Holding, poznatog srpskog poduzetnika Miroslava Miškovića, a za kupce je službeno otvoren 2008. godine. Vrijednost te investicije Delta Holdinga bila je 60 miliona eura, dok ulaganja njihovih partnera u zakupljeni poslovni prostor iznose 12 miliona eura. Mišković je 2016. godine prodao trgovačke centre Delta City u Beogradu i Podgorici, a kupac je bio južnoafrički investicijski fond Hyprop Investments, koji je objavio da je od srpske kompanije Delta Real Estate, koja je dio Delta Holdinga, kupio ta dva trgovačka centra za 202,75 miliona eura. Južnoafrički investicijski fond je beogradski trgovački centar kupio za 127,75 miliona eura, od čega je 112 miliona eura prodajna cijena, dok je nešto manje od 16 miliona eura isplaćeno za dugove bankama.

Delta City u Podgorici prodan je za 75 miliona eura, od čega je 60 miliona eura cijena objekta, a nešto manje od 15 miliona eura bili su bankarski krediti. BIG Shopping Centers, kako piše na web stranici kompanije, vodeća je grupa u Izraelu u razvoju koncepta za otvorene trgovačke centre i životni stil, a kompanija je osnovana 1994. godine. BIG upravlja desecima trgovačkih centara diljem svijeta, od čega je 26 u Izraelu, uz još šest u razvoju, na površini od 363 tisuće četvornih metara. Usto, ima 27 trgovačkih centara u Sjedinjenim Američkim Državama, devet trgovačkih centara u Srbiji i tri logistička centra u Francuskoj. Sjedište kompanije nalazi se u Izraelu, te ima dva dodatna sjedišta u SAD-u i Srbiji.

Veliko je pitanje hoće li uskoro stići i na teritorij Bosne i Hercegovine…

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...