"BIH IMA SVOJE INSTITUCIJE": Plenković ne podržava Milanovića da je "predsjednik svih Hrvata"

Stav Hrvatske o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH je jasan i ovdje ga nikada nije doveo u pitanje, poručio je Plenkovi

  • Mini market

  • 23. Sep. 2021  23. Sep. 2021

  • 3

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je tokom današnje pres konferencije u Zagrebu izjave predsjednika ove zemlje Zorana Milanovića, koje je dao na sjednici Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

- Ne znam radi li se o nekakvim reakcijama ili ne, ja nisam bio u New Yorku. Ono što mogu reći na to sve je da Bosna i Hercegovina ima svoje institucije, a Hrvatska svoje - odgovorio je Plenković na upit novinara da pojasni Milanovićeve izjave u kojima tvrdi da je on predsjednik i Hrvata u BiH.

Prokomentarisao je i govor Željka Komšića na Generalnoj skupštini UN-a kazavši da "sada može odbaciti teze da bi Hrvatska na bilo koji način ugrožavala teritorijalni integritet BiH".

Kazao je da je u vrijeme velikosrpske agresije na BiH i Hrvatsku, "Hrvatska bila ta koja je spasila BiH".

- Hrvatska joj je pomogla više puta i učinila sve da BiH opstane. Stav Hrvatske o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH je jasan i ovdje ga nikada nije doveo u pitanje - poručio je Plenković.

Istakao je da je Hrvatska prijatelj BiH.

- Hrvatska i BiH su upućene jedna na drugu i teško je naći zemlje koje su više upućene geografski jedne na drugu i u svakom drugom smislu. Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda u BiH o kojima vodimo računa, trudimo se biti u najboljem odnosu s BiH i u podrški reformskog procesa, ekonomskih odnosa i evropskog puta. Radimo iskreno i prijateljski da se svi u BiH osjećaju dobro - kazao je Plenković.

Kazao je da Hrvati u BiH imaju pozitivne emocije prema Hrvatskoj, a sigurno i prema hrvatskim institucijama.

- Ali oni su građani BiH, žive u BiH, ostat će u BiH i bit će njen konstitutivni dio i graditi budućnost u BiH sa svim drugim narodima koji tamo žive - poručio je hrvatski premijer Plenković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...