PLENKOVIĆ REKAO NE: Odbijen zahtjev Tužilaštva BiH – “Nećemo kazneno goniti hrvatske časnike za ratne zločine”

Plenković je otkrio da je Vlada odbila zamolbu iz BiH za preuzimanjem kaznenog progona protiv 14 hrvatskih visokih časnika osumnjičenih da su počinili ratni zločin u operaciji Bljesak.

  • Mini market

  • 23. Sep. 2021  23. Sep. 2021

  • 0

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primio je danas zapovjednike i visoke časnike koji su učestvovali u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak. Nakon sastanka, premijer i generali održali su konferenciju za medije.

Plenković je otkrio da je Vlada odbila zamolbu iz BiH za preuzimanjem kaznenog progona protiv 14 hrvatskih visokih časnika osumnjičenih da su počinili ratni zločin u operaciji Bljesak.

Dokumentacija ne daje osnova za postupanje

“Održan je sastank u Vladi s ratnim zapovjednicima i generalima HV-a u vezi s pitanjem zamolnice Tužiteljstva BiH povezane s ljudima koji su stradali na području Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice. Tada smo odlučili da sva dokumentacija koja je stigla u Ministarstvo bude temeljito analizirana. Ministarstvo pravosuđa je to obavilo i dostavilo nam je izvješće”, kazao je premijer, i nastavio:

“Na temelju te analize mi smo odlučili donijeti zaključak kojim ćemo naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu koja je pristigla iz Tužilaštva BiH. Smatramo da dokumentacija ne daje osnova za postupanje pravosudnih tijela RH. O tome smo danas obavijestili naše ratne zapovjednike koji su suglasni s takvim postupanjem Vlade.”

Javnosti se obratio i general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, koji je kazao da je odbijanje zahtjeva jedino rješenje ove situacije.

“Neprimjereno je da se nakon toliko godina podižu neke optužnice. Svi mi koji smo sudjelovali u operacijama znamo da nije bilo nikakvih zapovijedi o granatiranju civilnih ciljeva”, rekao je Miljavac, prenosi Telegram.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...