SPOR DRŽAVE I KOMPANIJE: Litvanija pozvala ljude da bace kineske mobitele, Huawei im odgovorio

Ministarstvo obrane Litvanije preporučuje kupcima da izbjegavaju kupovinu kineskih mobitela, kao i postojećim vlasnicima takvih uređaja da ih se riješe - zbog cenzure, piše CNN.

  • HiTec

  • 23. Sep. 2021  

  • 1

"Mobiteli koje u Europi prodaje kineski gigant pametnih telefona Xiaomi Corp imaju mogućnost otkrivanja i cenzuriranja pojmova poput Slobodan Tibet, Živjela nezavisnost Tajvana ili Pokret za demokratiju", saopćilo je litvanijsko državno tijelo za kibernetičku sigurnost.

"Ova mogućnost Xiaomijevog softvera za telefon Mi10T isključena je za regiju Europske unije, ali se može uključiti na daljinu u bilo kojem trenutku", stoji u izvještaju centra za kibernetičku sigurnost.

"Naša je preporuka da se kineski mobilni telefoni ne kupuju, kao i da se kupci riješe onih koji su već kupljeni u najkraćem razumnom roku", rekao je zamjenik ministra obrane Margiris Abukevickus novinarima.

Isti je sigurnosni propust pronađen u uređaju P40 5G kineskog Huaweija, dok takav propust nije zabilježen u uređajima marke OnePlus.

Huawei odgovorio

Popodne su se javili iz Huaweija.

"Huawei se uvijek držao načela integriteta, pridržavao zakona te propisa zemalja i regija u kojima djeluje, a kompanija smatra cyber sigurnost i zaštitu privatnosti najvišim prioritetom. Huawei bilježi odlične rezultate u području cyber sigurnosti u više od 170 zemalja i regija te opslužuje više od tri milijarde korisnika", pišu.

"Podaci se nikada ne obrađuju izvan Huawei uređaja. Huawei je transparentan oko podataka koje prikuplja od korisnika, a oni su svedeni na minimum i koriste se za poboljšanje personalizacije i korisničkog iskustva. Što se tiče upotrebe podataka na Huawei telefonima, AppGallery prikuplja i obrađuje samo podatke potrebne kako bi svojim korisnicima omogućio pretraživanje, instaliranje i upravljanje aplikacijama trećih strana, na isti način kao i druge trgovine aplikacija", pišu.

"Petal Search i AppGallery su certificirani od strane European Privacy Seal za usklađenost s GDPR-om. Huawei jasno daje do znanja da su te aplikacije iz javno dostupnih izvora, pa korisnici imaju mogućnost preuzimanja aplikacija. Kompanija provodi sigurnosnu provjeru kako bi se uvjerila da korisnik preuzima samo aplikacije koje su sigurne i operativne na HMS uređajima", dodali su.

"Poštujemo zakone svake zemlje i regije u kojima poslujemo te izuzetno brinemo o našim klijentima, partnerima i svim ljudima koji koriste našu tehnologiju i na koje utječe njena upotreba. Također, ulažemo veliki trud i u sigurnu obradu podataka", stoji u objavi Huaweija.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...