DUNOVIĆ VRLO DIREKTNO: “Ako poruke Željka Komšića ne budu imale efekta, šta je onda uloga UN-a, zakon koji traže HDZ i Čović..."

"...nije zakon koji podržava Evropska Komisija i da takvo nešto ne postoji u presudama Evropskog suda."

  • Mini market

  • 23. Sep. 2021  23. Sep. 2021

  • 1

Potpredsjednik Federacije Milan Dunović govorio je o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Viskom predstavniku, te obraćanju Željka Komšića na Generalnoj skupštini u UN-u.

Dunović je na početku kazao da je obraćanje Komšića bilo iskreno, te da je ta iskrenost u ovom momentu najbitnija.

"Bez onog što je rekao Komšić, možemo da tapkamo u mraku. Postoje jasne namjere kako susjednih zemalja, tako i političkih aktera u BiH da rade na razgradnji BiH, da se radi na negiranju građanskih prava. Smatram da u našoj državi ne smiju biti kolektivna prava iznad prava građana", kazao je Dunović.

Između ostalog kazao je kako je optimističan što se tiče govora Komšića u Generalnoj skupštini, nadajući se da će njegove poruke imati efekta.

"Smatram ako poruke ne budu imale efekta, šta je onda uloga UN-a?! Da li je to mjesto gdje se treba skrenuti pažnja na ugrožavanje ljudskih prava ili ne. Moje mišljenje je da će se neke stvari u skorije vrijeme promijeniti i da će sve ovo imati efekta",  dodao je između ostalog Dunović za Hayat.

Dunović se osvrnuo i na burne reakcije iz manjeg bh. entiteta, kazavši da neko ko opstruira državne institucije ne može kazati za nekog, u ovom slučaju za Komšića, da ruši državu.

"To je apsurd koji se ne dešava nigdje.  Evo ja Dodika pitam, šta je to po njemu pogrešno rekao Komšić? Da li je pogrešno reći da se zalažemo za građansku državu gdje će svi imati jednaka prava", kazao je Dunović.

Dodao je između ostalog da zakon koji traže HDZ i Čović nije zakon koji podržava Evropska Komisija i da takvo nešto ne postoji u presudama Evropskog suda.

"To je etničko predstavljanje, a ne legitimno. To nisu vrijednosti Evropske Unije, nije nešto što je definisano mišljenjem o napretku Bosne i Hercegovine. U svim presudama je navedeno da je prinicp konstitutivnosti bio dobar za zaustavljanje rata, a danas taj princip ne funkcioniše i ne može biti dobar. Iz tog razloga treba težiti ka građanskom društvu. Njemačka vlada je u maju dala saopštenje gdje je rekla da konstitutivnost može vratiti ove narode korak nazad i prouzrokovati nove nestabilnosti", istakao je.

Kada je u pitanju Visoki predstavnik, Dunović je rekao da Schmidt još uvijek nije upoznao Bosnu i Hercegovinu i njen sistem.

"Govoriti da neko nekome bira člana Predsjedništva je potpuno suludo, takvo nešto nema u Ustavu BiH. Njegova izjava je bila nesmotrena i nadam se da je ta izjava rezultat nepoznavanja sistema ove zemlje. Ako nije tako, to su onda jako opasne poruke",  upozorio je Dunović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...