REIS KAVAZOVIĆ NAKON SASTANKA S PLENKOVIĆEM: "Premijer je nedvosmisleno ponovio da Hrvatska..."

Vidimo da se Hrvatska razvija u jednom dobrom pravcu kada su u pitanju te manjine, ovdje je dostignut veliki stepen vjerskih sloboda i ono što uživaju Bošnjaci, dakle muslimani, ali i drugi

  • Vijesti

  • 24. Sep. 2021  24. Sep. 2021

  • 5

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović boravi u Zagrebu gdje je protekle noći otvorio 27. međunarodno takmičenje u učenju Kur'ana. Danas ga je u Banskim dvorima ugostio predsjednik Vladre Republike Hrvatske Andrej Plenković te su tom prilikom razgovarali o ulozi i poziciji Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Potaknut prethodnim danom, kada je ef. Kavazović rekao kako je Zagrebačka džamija središte različitih kultura i dijaloga i promotor univerzalnih vrijednosti, razgovor sa Plenkovićem je tekao u istom duhu te je istaknuti pozitivno iskustvo Islamske zajednice u Hrvatskoj. Dodano je kako je ona organski dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u smislu prava i sloboda njenih članova.

- Vidimo da se Hrvatska razvija u jednom dobrom pravcu kada su u pitanju te manjine. Razgovor je bio vrlo iscrpan i dobar. Sastanak je trajao skoro sat vremena. Zahvalili smo premijeru na onome što Hrvatska Vlada čini prema muslimanima u Hrvatskoj. Ovdje je dostignut veliki stepen vjerskih sloboda i ono što uživaju Bošnjaci, dakle muslimani, ali i drugi - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Plenković i Kavazović su imali priliku da se susretnu u Sarajevu 2016. godine, a na tadašnjem sastanku je istaknuto kako je suradnja između ove dvije Islamske zajednice ne samo neophodna, već i poželjna kako bi se radilo na izgradnji svih vjerskih zajednica.

Kavazović je i pohvalio premijera Plenkovića da su njegove izjave vrlo umjerene, one koje pozivaju na mir, na izgradnju jednog povjerenja među narodima u BiH.

- Premijer je nedvosmisleno ponovio da Hrvatska podržava BiH, njenu cjelovitost, suverenitet i da se on nada da će se ovo što imamo riješiti na najbolji način - izjavio je res Kavazović nakon sastanka. 

U delegaciji Islamske zajednice koju je predvodio reis Kavazović, bili su i muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić, potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Mirza Šabić i direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Razim Čolić, prenosi Fena.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sastanku su prisustvovali Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Marko Milić, glasnogovornik Vlade, Zvonko Kusić, posebni savjetnik predsjednika Vlade i Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade, saopćeno je iz Rijaseta IZ u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...