ALMIR BEĆAREVIĆ ZA "SLOBODNU BOSNU": Sarajevo je ostalo bez gasa zbog prelaska na Turski tok; ministar Džindić treba da se stidi, znao je da će se ovo desiti!

„Ovo je rezultat prelaska na Turski tok jer smo na starom pravcu snabdijevanja preko Mađarske imali smo fleksibilne uslove po pitanju narudžbi dnevnih količina gasa“, kaže gasni ekspert i nekadašnji savjetnik direktora BH-Gasa

  • Mini market

  • 24. Sep. 2021  24. Sep. 2021

  • 1

Piše: Darko Omeragić

Desetine hiljada Sarajlija koji žive u 50.000 domaćinstava jutros je ostalo zaprepašteno  nakon što njihove domove nisu zagrijali radijatori, iako je u Sarajevu hladno već danima. Razlog je nevjerovatan: Sarajevogas nije imao dovoljne količine gasa koje je trebao isporučiti Toplanama. Još veći šok je uslijedio nakon što je resorni ministar Nermin Džindić (SBB) izjavio u svom omiljenom dnevnom listu da je za sve saznao iz medija!?.

Gasni ekspert i nekadašnji savjetnik direktora BH-Gasa Almir Bećarević jedini je, između ostalog, i preko tekstova koji su izlazili na portalu „Slobodne Bosne“ upozoravao na crne scenarije koji bi se Bosni i Hercegovini, a prije svega Sarajevu kao najvećem potrošaču ovog energenta mogli desiti kao posljedica katastrofalnih poteza ministra Džindića i Uprave Energoinvesta na čijem je čelu Bisera Hadžialjević.

PRAVILI SE LUDI

Nakon jutrošnjeg zavrtanja gasa Sarajlijama koji se već danima mrznu u hladnim stanovima, Bećarević za „Slobodnu Bosnu“ kaže:

„Najbestidnije od jednog ministra je da u 11 ujutro kaže da je za sve saznao iz medija!?. Neka ga je stid i sram. Prije više od pola godina tadašnja uprava BH-Gasa na čelu sa Jasminom Salkićem pisala je ministru Džindiću i obrazlagala kompletnu situaciju i šta se može desiti prelaskom na Turski tok. Obrazlagali smo pitanje cijena gasa i pitanje dnevnih količina gasa koje troši Sarajevo. Tada smo najavili da se ovo može desiti i da se svi učesnici u gasnoj privredi pripreme za određenu situaciju kakvu smo jutros imali. Na to smo „dobili“ ismijavanje i iživljavanje koje i dan danas traje. Niko nam nije vjerovao i ovo je rezultat prelaska na Turski tok jer smo na starom pravcu snabdijevanja preko Mađarske imali smo fleksibilne uslove po pitanju narudžbi dnevnih količina gasa. Mađarsko tržište je najpotentnije tržište gasa gdje se može nabaviti gas na dnevnoj bazi. Ovaj pravac snabdijevanja preko Turskog toka, isključivo ruski gas, nema mogućnosti kupovine dodatnih količina gasa. Zato BH-Gas nije htio sa Gazpromom potpisati aneks 85 dok se ne vide sve negativne posljedice koje mogu proistaći iz jednog takvog aneksa. Taj aneks je potpisao Energoinvest i sada imamo ovakvu situaciju“, kaže Bećarević.

Naš sagovornik je prije nekoliko dana u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ govorio o problemima koje bi Sarajevo moglo imati ukoliko se nastave i realizuju aktivnosti koje je pokrenula Republika Srpska i njen premijer Radovan Višković koji je u Sankt Petersburgu dogovarao izgradnju gasne elektrane u Zvorniku. Paralelno s ovim Viškovićem aktivnostima i Federacija BiH je vukla poteze koji su ugrozili isporuku dovoljnih količina gasa za BiH, odnosno nisu uradili ništa konkretno da se diverzifikuje snabdijevanje gasom FBiH. No, ovo danas je vrhunac diletantizma:

TRAŽILI STE, SMRZAVAJTE SE!

„Šta će dalje biti? Ovi diletanti će valjda nešto uraditi, ali ja bi im preporučio da Italijane ne uvode na gasno tržište kao spasioce i da ne ide u Srbiju i kupuju gas iz gasnog skladišta jer ko će to platiti? U ovom trenutku, odgovorno tvrdim, cijena gasa od nove godine u FBiH mora biti veća za 25 do 40 posto. Znači, prelaskom na Turski tok smo, pored nedovoljnih dnevnih količina, od „nazovi stručnjaka“, dobili ono što sada imamo. Kao dokaz ću dati samo još jedan podatak: Neka Energoinvest odgovori na ovo: Dok je BH - Gas nabavljao gas od da li se ijednom u Sarajevu dogodoilo da nije bilo gasa za potrošače zbog nedovoljnih dnevnih količina? I sada kada su došli „strručnjaci“, odnosno oni koji su se bavili nekim drugim biznisima, a u gasu za njih niko nije čuo, dobili smo ovo što smo dobili ili što bi narod rekao „tražili ste, gledajte“. Ovo je sramota, a pogotovo je sramota ono što će se dešavati iza nove godine. Najveći krivci za ovo su Bisera Hadžialjević i Nermin Džindić jer su oboje upozoreni još oko nove godine, za šta imam i dokaze i o čemu smo obavijestili Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, da će se ova varijanta vjerovatno desiti. Rekli smo im i da će gas prelaskom na Turski tok drastično poskupjeti, a evo sada i Energoinvest stidljivo najavljuje poskupljenje od 20 posto, ali ja vam tvrdim da će poskupljenje ići od 25 do 40 posto. To je ono što su nam Džindić i Hadžialjević pripremili. Nad nama su se iživljavali i od nas pravili kriminalce, a Sarajevo su doveli u situaciju da bude talac“, rekao nam je Bećarević.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...