DENIS ZVIZDIĆ DECIDAN: "Antibosanski orijentisane političare i njihove sljedbenike MOŽEMO POBIJEDTI SAMO ..."

"... odgovornim, poštenim, posvećenim, transparentnim i zakonitim radom".

  • Politika

  • 25. Sep. 2021  25. Sep. 2021

  • 3

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH rekao je večeras da antibosanski orijentisane političare i njihove sljedbenike, svi koji volimo Bosnu i Hercegovinu možemo pobijediti samo odgovornim, poštenim, posvećenim, transparentnim i zakonitim radom. 

Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti: 

 "Svjedoci smo, i to na dnevnoj bazi, šovinističkih, rasističkih i antibosanskih izjava koje izgovaraju, ponavljaju i promoviraju oni koji žele podijeliti i uništiti višestoljetnu multietničku državu BiH. 

Takve nećemo pobijediti samo sa kontrasaopćenjima, (naravno, potrebno je, a često i neophodno, argumentovano odgovoriti na laži i spinove kojim protivnici BiH truju javni prostor i građane BiH), jer su izjave, poruke, saopćenja itd., ma kako njihova retorika bila snažna, argumentovana i opravdana, ipak nedovoljan odgovor i neadekvatan pristup prema složenoj i napetoj situaciji u kojoj se BiH nalazi. 

Takve, antibosanski orijentisane političare i njihove sljedbenike, svi koji volimo BiH možemo pobijediti samo odgovornim, poštenim, posvećenim, transparentnim i zakonitim radom. I striktnim poštivanjem, na svakom mjestu, u svakoj situaciji i svakom vremenu, vrijednosti koje će popraviti stanje našeg društva i učiniti ga održivim i prosperitetnim: 

- Vladavina zakona kao nezaobilazno pravilo ponašanja u svim sferama života i rada,

-Pristup u imenovanjima na bilo koju poziciju ili radno mjesto na temelju zasluga, obrazovanja i sposobnosti, a ne na temelju podobnosti ili pripadnosti partiji, porodici ili nekom lobiju,

- Razvoj društva jednakih šansi koje vodi ka ukupnoj društvenoj i socijalnoj pravdi i jednakosti,

- Obrazovanje-napredna znanja i vještine-dalji razvoj tržišno orijentisane, održive i zelene ekonomije

- kontinuirani rast i razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

I zato, kada čujemo neku antibosansku izjavu neka naš odgovor bude ubrzano usvajanje zakona i akata koji vode ka demokratizaciji i reintegraciji naše države, jačanju povjerenja među jednakopravnim građanima i ravnopravnim narodima i kontinuiranom rastu i razvoju naše ekonomije.

Kada čujemo uvredljivu izjavu na račun BiH ili nekog naroda ili pojedinca, neka naš odgovor budu čistije ulice, parkovi, rijeke i gradovi kao mjesta ugodna za život, strpljiv i stručan prenos znanja našim učenicima i studentima, povećana ljubaznost medicinskog osoblja prema pacijentima, brzo i transparentno izdavanje potrebnih dozvola za osnivanje firme i izgradnju objekata različite namjene domaćim i stranim investitorima ( nažalost, BiH je još uvijek prema tri indikatora najlošije rangirana u regionu: brzina pokretanja biznisa, brzina dobivanja gradjevinske dozvole i brzina priključka na el. energiju?!).

Kada čujemo ili pročitamo pozive na podjelu ili secesiju BiH, neka naš odgovor bude efikasan i transparentan rad državnih službenika i namještenika na svim nivoima i produktivan rad javnih preduzeća, agencija i ustanova.

Jer, ako bude rastao naš BDP, ako budemo planski ( i u planiranim rokovima) gradili saobraćajnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu, ako bude rastao nivo domaćih i stranih investicija, ako budu rasle proizvodnja i izvoz, ako se budu otvarala nova radna mjesta, ako sačuvamo naš okoliš, ako povećamo životni standard, ako unaprijedimo naš obrazovni sistem i otvorimo prostor za istraživanje i inovacije, ako poboljšamo zdravstvenu zaštitu, ako unesemo pravdu u socijalni sektor i budemo poštovali naše tradicionalne vrijednosti, ako na istinama i iskustvima iz naše prošlosti budemo kreirali buduće procese - onda bosnomrzci nemaju nikakve šanse.

Tada će naše vrijednosti sigurno prevladati i naše društvo će se razvijati i napredovati", zaključio je Zvizdić.

ANTIBOSANSKI ORIJENTISANE POLITIČARE I NJIHOVE SLJEDBENIKE, SVI KOJI VOLIMO BiH MOŽEMO POBIJEDITI SAMO ODGOVORNIM,...

Objavljuje Dr. Denis ZvizdićSubota, 25. rujna 2021.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...