TIRANA PORUČILA BEOGRADU: "Povucite oružane snage"

Ministarstvo evropskih i vanjskih poslova Albanije (MEFA) pozvalo je danas Srbiju da povuče svoje oružane snage raspoređene na jugu Srbije, u blizini Kosova.

  • Hronika

  • 26. Sep. 2021  26. Sep. 2021

  • 10

U saopštenju MEFA se navodi da Albaniju posebno brinu izveštaji o srpskim vojnim snagama upućenim, kako se dodaje, ''blizu granice sa Kosovom'' i vojnim avionima koji lete blizu i iznad, kako navode iz tog ministarstva, ''vazdušnog prostora Kosova i izazivaju tenzije''.

Te tenzije, kako navodi albansko Ministarstvo, podstiču pojedince da izazizavaju nemire i nasilje i imaju za cilj destabilizaciju Kosova.

Takvi postupci su, tvrdi MEFA, u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima čiji je cilj obezbjeđivanje bezbjednosti i stabilnosti u tom dijelu regiona.

''MEFA poziva Srbiju da povuče svoje oružane snage raspoređene blizu granica Kosova i radi na hitnoj deeskalaciji'', navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Ministarstvo, kako se još dodaje, poziva na hitnu deeskalaciju tenzija na Kosovu i povratak na dijalog.

Ministarstvo je, kako se navodi u saopćenju, veoma zabrinuto zbog eskalacije situacije na sjeveru Kosova i najoštrije osuđuje vandalska djela koja su danas počinjena na sjeveru Kosova, gdje su, kako se dalje tvrdi, ''pojedinci zapalili kancelarije za registraciju vozila u Zubin Potoku i oštetili sličnu kancelariju u Zvečanu''.

"Ništa ne može da opravda upotrebu nasilja, nanošenje štete javnoj imovini i nepoštovanje vladavine prava", ocjenjuje MEFA.

Ovo Ministarstvo traži da se počinioci izvedu pred lice pravde.

Iz MEFA pozivaju sve aktere da budu uzdržani i da se odmah vrate dijalogu kao jedinom načinu da se u bilateralnim i multilateralnim nastojanjima riješe neriješena pitanja u, kako se navodi u saopćenju, ''duhu saradnje kojoj je Albanija nepovratno posvećena''.

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...