ŽELJKO KOMŠIĆ O DODIKOVIM PRIJETNJAMA: “Bez Parlamenta BiH te odluke nema, to je krivično djelo pobune”

"Ne može se u Narodnoj skupštini RS-a ništa povući jer sve te institucije formirane su nakon što je većina u Parlamentu BiH njihovo formiranje izglasala, uključujući i SNSD", kaže Komšić.

  • Politika

  • 27. Sep. 2021  

  • 4

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik zaprijetio je večeras da će biti povučene saglasnosti bh. entiteta RS date na sporazume o vojsci (formiranju Oružanih snaga BiH) i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS).

"Ovih dana popisujemo sve ono što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja saglasnosti. Mi ćemo povući naše saglasnosti na sporazume o vojsci i VSTS-u", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci, prenosi portal N1.

"Ne može se u Narodnoj skupštini RS-a ništa povući jer sve te institucije formirane su nakon što je većina u Parlamentu BiH njihovo formiranje izglasala, uključujući i SNSD. Dakle bez Parlamenta BiH te odluke nema. Osim toga, to je krivično djelo pobune", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić za Radiosarajevo.ba.

Dodik je rekao da "postoji želja da se predloži", a o čemu će se ovih dana i odlučivati, da se kroz "rušenje" zakona o vojsci u roku od nekoliko mjeseci formira tzv. vojska RS.

"To je sve u skladu sa Ustavom i nema mjesta na svijetu gdje se zakonom pokušava srušiti Ustav, samo nama pokušavaju tako nešto da kažu. U Ustavu BiH piše da postoji vojska RS", tvrdi Dodik.

Nadalje, on je pozvao na konsenzus u Narodnoj skupštini RSprema tim i drugim bitnim pitanjima za ovaj entitet, među kojima su i nametnute odluke visokih predstavnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...