TAKO TO RADE U NJEMAČKOJ: Ova kompanija plaća roditeljima bonus do 15.000 eura, uvjet je…

U Njemačkoj je još uvijek vlada neravnopravnost kad se majke i očevi nakon roditeljskog dopusta vrate na posao.

  • Ekonomija

  • 28. Sep. 2021  

  • 0

Kao što pokazuje analiza Saveznog zavoda za statistiku, većina očeva s djecom mlađom od šest godina ima posao s punim radnim vremenom, dok oko 73 posto zaposlenih majki s djecom u vrtiću radi s nepunim radnim vremenom.

Zbog skraćenog radnog vremena, majke ne samo da se odriču dijela svoje zarade i mirovinskog osiguranja, već se često odlučuju i na prekid karije. Kompanija Roche to želi spriječiti ciljanim financiranjem.

Farmaceutska kompanija Roche svojim zaposlenicima u Njemačkoj isplaćuje bonus od 10.000 do 15.000 eura ako oba roditelja rade istovremeno s nepunim radnim vremenom, piše „Fenix magazin“.

Preduvjet za to: radno vrijeme mora se smanjiti na 28 do 32 sata sedmično unutar prve četiri godine djetetova života – najmanje godinu dana. Zauzvrat, kompanija plaća tu jednokratnu potporu. Ponuda se primjenjuje i ako je samo jedan roditelj zaposlen u Rocheu u Njemačkoj.

Svojim novim programom oni žele svojim zaposlenicima pružiti priliku da u budućnosti podijele plaćeni i obiteljski posao u partnerstvu – što također žele mnogi očevi.

“Naš novi program stvara veću ravnopravnost tržišnog natjecanja i jednake mogućnosti u radnom okruženju i aktivno se suprotstavlja problemu prekida karijere”, objašnjava Silke Heinrichs, menadžerica za raznolikost i inkluziju u njemačkom Rocheu u saopćenju za javnost.

“Na ovaj način stvaramo osnov za daljnje promicanje ženskih talenata uz pomoć ove jednakosti.”

Inače, ta švicarska kompanija djeluje širom svijeta, a u Njemačkoj zapošljava više od 14.000 ljudi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...