ODLUKA JE PALA: CNN prestaje objavljivati članke na australskoj Facebook stranici zbog...

CNN nije jedan od najutjecajnijih medija u Australiji, ali odluka bi mogla odjeknuti u cijeloj industriji ukoliko njihov primjer budu slijedili i drugi veći mediji, piše Reuters.

  • HiTec

  • 29. Sep. 2021  

  • 0

CNN kaže da je prestao objavljivati članke na australskim Facebook stranicama, pozivajući se na sudsku presudu prema kojoj su izdavači odgovorni za klevetu u javnim komentarima, jer ova kompanija ne želi omogućiti zabranu komentara na objave.

Ovaj potez čini CNN, koji je u vlasništvu AT&T Inca, prvom velikom novinskom organizacijom koja je povukla svoju australsku prisutnost na Facebooku otkako je ovog mjeseca visoki sud u zemlji donio odluku da su izdavači zakonski odgovorni za komentare objavljene ispod priča – čak i ako same priče nisu klevetničke.

CNN nije jedan od najutjecajnijih medija u Australiji, ali odluka bi mogla odjeknuti u cijeloj industriji ukoliko njihov primjer budu slijedili i drugi veći mediji, piše Reuters.

Facebook je odbio zahtjev CNN-a i drugih izdavača da onemoguće javne komentare u zemlji nakon presude, rekao je CNN.

“Razočarani smo zbog toga što Facebook još jednom nije uspio osigurati da njegova platforma bude mjesto vjerodostojnog novinarstva i produktivnog dijaloga o trenutnim događajima među njegovim korisnicima”, rekla je glasnogovornica CNN -a u saopćenju.

Facebook: Neophodna reforma australskog zakona o kleveti

Dodala je da će CNN nastaviti objavljivati sadržaj na vlastitim platformama u Australiji.

Glasnogovornik Facebooka rekao je da su nedavne sudske odluke pokazale potrebu za reformom australskog zakona o kleveti te da se kompanija vjeruje da će ovo pomoći “boljoj vjerodostojnosti informacija koje se objavljuju”.

“Naša obaveza nije pružanje pravnih savjeta CNN-u, dali smo im najnovije informacije o alatima koje stavljamo na raspolaganje kako bismo pomogli izdavačima u upravljanju komentarima”, rekao je glasnogovornik.

Facebook kaže da ima nekoliko novina dostupnih za izdavače i druge korisnike kako bi ograničili ko može komentirati postove. Facebook i CNN nisu dali detalje rasprava koje su dovele do odluke CNN-a.

Društveni mediji su centralni kanal za distribuciju sadržaja u Australiji, prema podacima industrije, sa oko dvije trećine od 25 miliona stanovnika zemlje na Facebooku. Otprilike trećina stanovništva zemlje koristila je Facebook za informisanje u 2021. godini, navodi se u izvještaju Univerziteta u Canberri.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...