BEĆAREVIĆ PISAO TUŽITELJICI SARAJLIJA: “Prelaskom na Turski tok doći će u pitanje..."

Upozorava da je u Radićevoj ulici distributivni pritisak (petarda), a ovdje se radi o visokom pritisku (bomba) sa kojim se neko igra i uči se nabavke gasa jer niti jedna osoba u Energoinvestu u životu nije nabavljala gas niti znaju kako se to radi.

  • Društvo

  • 29. Sep. 2021  29. Sep. 2021

  • 0

Almir Bećarević, bivši direktor BH-Gasa, savjetnik direktora BH-Gasa i stručnjak za gasni sektor uputio je pismo glavnoj tužiteljici Tužilaštva KS Sabini Sarajlija, te drugim tužiocima u Tužilaštvu KS, ali i medijima.

U svom novom pismu Bečarević ističe da je upozoravao šta će se dogoditi prelaskom na Turski tok te je sve uredno prijavio.

„U jednoj od prijava FUP-u, a što Vam je dostavljeno, najavio sam da će prelaskom na Turski tok doći u pitanje dnevne isporuke prirodnog gasa zbog uslova koji su se promijenili u odnosu na stari pravac snabdjevanja“, naveo je Bečarević ističući da je 24.09.2021. godine došlo do nasilnog prekida grijanja u sistemu Toplana.

Tu informaciju je na sinoćnjoj Skupštini KS potvrdio i resorni ministar Enver Hadžiahmetović navodeći da je jedini krivac Energoinvest, a ne Sarajevogas i Toplane.  

„Ministar obrazlaže da je prijetila havarija na gasnom sistemu što je apsolutno tačno. Ovo je spriječeno nasilnom obustavom isporuke gasa prema Toplanama Sarajevo, a zbog nedostatka gasa u sistemu jer Energoinvest nije mogao na bazi aneksa 85, potpisanog sa Gazpromom, naručiti dodatne količine gasa. U kontaktima koje sam imao izbjegavao sam da pominjem riječ „havarija“ i sada je izgovorena od resornog ministra i to sa pravom. Gasni sistem u FBiH doveden je tog 24.09. do granice havarije jer je pritisak u sistemu bio oboren toliko da je prijetio raspad sistema i nestanak gasa u čitavom Kantonu Sarajevo.Energoinvest, po važečem ugovoru, nije mogao naručiti dodatne količine i o tome se šutilo. Naredni dan tj. 24.09.2021. godine sistem je pao na 11 bara (u Zenici 9 bara), inače radi na 25-30 bara, i prijetio je raspad gasnog sistema. Dana 24.09.2021. godine 50.000 domaćinstava je nasilno ostalo bez grijanja zato što se neko učio-igrao na sistemu nabavke gasa i ovo je prvi put od 1998. godine da se desi ova situacija i na ovaj način“, pojašnjava Bečarević.

Bečarević pita glavnu tužiteljicu treba li neko da pogine da bi sistem (pravosudni, policijski itd.) bar provjerio šta se desilo.

„U prijavama koje su podnesene FUP-u tj. u dokumentaciji koja je predana ovoj instituciji nalazi se obrazloženje tj. najava budućih događaja počev od mogućih ograničenja u isporuci prirodnog gasa do drastičnog povećanja cijene gasa koje je direktno povezano sa prelaskom na Turski tok.

Ovdje se radi o subjektivnom faktoru koji je doveo do ove situacije i za skupštinskom govornicom se prezentira informacija da je prijetila HAVARIJA i NIKOM NIŠTA. 50.000 domaćinstava ostane bez grijanja i nikom ništa. Ovdje se radi o gasu visokog pritiska, ovdje se radi o odsustvu reakcije na nabavci gasa, ovdje se radi da je pritisak pao na 11 bara zato što se potpisao ugovor koji ne daje mogućnost da reagujete, ovdje se radi o plasiranju informacija javnosti kao da se ništa nije desilo itd. Do koje mjere idu laži je medijsko saopćenje Energoinvesta u popodnevnim satima toga 24.09.2021. godine u kojem se priopćilo da je sve riješeno, a tu večer opet nije bilo grijanja. Nije bilo jer je zapunjavan transportni sistem, te se Toplanama opet nije dozvolilo da pokrenu grijanje“, navodi Bećarević.

Upozorava da je u Radićevoj ulici distributivni pritisak (petarda), a ovdje se radi o visokom pritisku (bomba) sa kojim se neko igra i uči se nabavke gasa jer niti jedna osoba u Energoinvestu u životu nije nabavljala gas niti znaju kako se to radi.

„Da li je trebao da čitav kanton ostane bez gasa pa da se tek onda provjerava šta je prijavljeno FUP-u? Da li je trebala biti HAVARIJA da bi se tek onda reagovalo? Ono što dalje slijedi su cijene gasa koje su direktno povezane za potpisivanje štetnog ugovora sa Gazpromom o prelasku na Turski tok. Analizu ste dobili sa svim pokazateljima. U tom ugovoru  (ovo je bazni indeks u formuli za obračun cijene gasa) je povećan prelaskom na Turski tok. Ako i ovo nije tačno zašto Energoinvest javno ne objavi fakture nakon prelaska na Turski tok ili dostavi Odboru za energetiku Parlamenta FBiH. Fakture ne lažu, a i ovo je obrazloženo u prijavi FUP-u. Cijena gasa u ruskoj fakturi za mart mjesec je iznosila 145 USD, a u Energoinvestovoj od aprila 180 USD. Turski tok je krenuo za BiH od 01.04.2021. godine.

U prethodnom mailu sam Vam uputio pitanje, da li treba da se spalim pred Tužilaštvom da se sistem pokrene? Sada ovaj mail, kao i prethodni, dostavljam medijima jer želim da ostavim dokaz da sam upozoravao i NIŠTA SE NIJE DESILO osim što se prognoza o dnevnim količinama desila i pukom srećom da je taj dan sunce ugrijalo, a nasilnim putem spriječena HAVARIJA kojom je 50.000 domaćinstava ostalo bez grijanja.

Što se tiče Energoinvesta samo mogu reći još da će napraviti problem sa mađarskim transporterom FGSZ što je obrazloženo u prijavama FUP-u.

„Kako više zamoliti ili da nas uhapsite ako smo lagali sve gore opisano ili kriminalce koji su nas tjerali da radimo protivzakonito. Pa ovo svi čitaju i ako nema reakcije Tužilaštva ovo postaje obrazac ponašanja. U zadnjih mjesec dana sam vam se obraćao sa raznim prijavam, a g. Salkić i ja smo gotovo svaki mjesec davali izjave, u zadnjih nekoliko mjeseci, FUP-u u kojem smo do detalja opisivali štetne radnje ministra Džindića kao i ono što će se desiti. Desilo se da je g. Salkić otjeran kao pas iz BH-Gasa, a meni se i dalje prijeti poslom. Ma, neću stati da Vam dostavljam ovakve mailove jer nije normalno da se ne reaguje na prijavljeno i dokumentovano. Mi ne pričamo o klikerima već o ozbiljnom i organizovanom kriminalu u javnoj kompaniji i koju provode vladini dužnosnici“, kazao je.

Dodao je da i osim ovog predmeta postoji predmet „lopovluka na izgradnji gasovoda Zenica-Travnik gdje je zadnjim vještačenjem utvđeno da je gasovod opasan po ljude i okolinu, imate gotov predmet o nelegalnom zapošljavanju u BH-Gasu, imate gotov predmet o krađi gasa u poslovnom objektu Bh-Gasa u Reljevu, imate gotov predmet o poreznoj utaji u Bh-Gasu itd. 

(nap.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...