ANDREJ BURNO REAGOVAO NA PALMEROVE IDEJE: Ni riječi o jednakopravnosti, konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju...

"Čemu se mi najviše protivimo je jedna banalizacija, simplifikacija", kazao je Plenković

  • Regija

  • 29. Sep. 2021  

  • 2

"Hrvatska se zalaže za ravnopravnost, da se u BiH svi narodi osjećaju dobro i Hrvati i Bošnjaci i Srbi", rekao je danas premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Napomenuo je da je "banalizacija Dejtonskog mirovnog sporazuma" protivna njegovom duhu, slovu i logici.

"Palmer traži kompromise. Čemu se mi najviše protivimo je jedna banalizacija, simplifikacija koja otprilike ide od Dejtona do Brisela i ona je protivna i duhu i slovu i logici Dejtonskog sporazuma. Naša je zadaća da to tumačimo međunarodnoj zajednici, da se zalažemo za ravnopravnost, da se zalažemo da se u BiH svi narodi osjećaju dobro i Hrvati i Bošnjaci i Srbi", rekao je Plenković komentarišući prijedlog američkog predstavnika Matthewa Palmera za uklanjanje etničkih prefiksa prilikom izbora članova Predsjedništva BiH.

Rekao je da sastanci s predstavnicima iz BiH, poput jučerašnjeg s Bakirom Izetbegovićem i prošlosedmičnog s reisom Huseinom Kavazovićem predstavljaju pokušaje Hrvatske da “podigne intenzitet dijaloga, intenzitet razumijevanja, da BiH funkcioniše dobro i da je stabilna da ide prema EU”.

"Mi ćemo na tom putu pomoći vodeći računa da smo i prijatelj i saveznik i partner i advokat BiH, više nego bilo ko drugi", rekao je Plenković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...