"SB" NA PRESSU: Ovom predstavom biće otvaren MESS u Narodnom pozorištu u Sarajevu...(FOTO)

Jedan od reditelja "Prve Čehovljeve predstave" Ben Kidd kazao je na konferenciji za novinare da je ta predstava zapravo njihova interpretacija Čehova, a igrat će je nakon više od dvije godine pauze. Predstava, kaže, oslikava Čehovljevu genijalnost.

  • Kultura

  • 30. Sep. 2021  

  • 0

"Prva Čehovljeva predstava" u produkciji Dead Centre teatra iz Irske otvorit će 61. Internacionalni teatarski festival MESS, u petak navečer u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Jedan od reditelja "Prve Čehovljeve predstave" Ben Kidd kazao je na konferenciji za novinare da je ta predstava zapravo njihova interpretacija Čehova, a igrat će je nakon više od dvije godine pauze. Predstava, kaže, oslikava Čehovljevu genijalnost.

"Mislim da je ovo trenutak da se svi podsjetimo kako je to biti u društvu drugih ljudi, u istoj prostoriji. Zato mi je zadovoljstvo što ćemo ovu predstavu igrati pred publikom. Možda zbog epidemioloških mjera ne pred punom salom, ali i to je bolje od ničega. Moramo imati na umu koliko smo privilegovani što to možemo", kazao je.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković za tu predstavu kaže da je opisana kao briljantna i kao način vraćanja suštini teatra.

Program Festivala MESS direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić okarakterizirao je kao svojevrstan podvig, a taj festival kao naznaku boljih i sretnijih dana.

"Kad se MESS održava u oktobru, u skladu sa tradicijom, onda je to znak da život ide normalnim tokom", naglasio je.

Neposredno poslije predstava bit će organizirani razgovori umjetnika i publike, a moderator bh. dramaturg Almir Imširević istaknuo je važnost susreta te vrste, posebno u vrijeme pandemije. Nada se da će publika, posebno mladi ljudi koji se bave teatrom, izaći sa iskustvom više, piše Fena.

Internacionalni teatarski festival MESS bit će održan od 1. do 7. oktobra u Sarajevu, a ovogodišnje izdanje Festivala ugostit će produkcije iz Irske, Francuske, Srbije, Njemačke, Hrvatske, Ruande i Bosne i Hercegovine. Slaveći teatar pod geslom "Show Must Go On", ovogodišnji Festival će se odvijati u skladu sa epidemiološkim mjerama. Zbog toga je znatno reduciran broj raspoloživih mjesta za publiku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...