NIKŠIĆ O SASTANKU SA PALMEROM: "Na mene niko nije vršio pritisak, naprotiv..."

Ukoliko ne dođe do dogovora oko ustavnih promjena i izmjena izbornih zakona, on smatra da je potrebno bar osigurati fer i poštene izbore.

  • Politika

  • 02. Okt. 2021  02. Okt. 2021

  • 5

Povodom intenzivnih razgovora predstavnika političkih opcija sa Matthewom Palmerom koji je predstavnik SAD-a za izborne reforme u Bosni i Hercegovini, oglasio se i lider SDP-a Nermin Nikšić. On je kazao da neće reći šta se pričalo iza zatvorenih vrata, ali je poručio kako se on neće slomiti.

"Smatram nepristojnim prenositi šta se razgovaralo na sastanku iza zatvorenih vrata jer onda svaki takav razgovor postaje bespredmetan. Međutim, što zbog vještih spin majstora, što zbog onih koji su stalno u nekoj paranoji kako ću ja izdati, kako imam plan B, C, D, čas s Dodikom, čas s Čovićem, pa evo sad izgleda i s Bakirom, dat ću komentar", napisao je Nikšić na početku reakcije.

On kaže kako na njega u rezidenciji Palmera niko nije vršio pritisak, prijetio mu niti ga uslovljavao, te da su, naprotiv, stavovi SDP-a BiH sa razumijevanjem saslušani.

"Kod izbora članova Predsjedništva ne dolazi u obzir da podržimo bilo kakvu asimetriju. Članove Predsjedništva BiH možemo birati posredno u parlamentu ili direktno, trebamo tražiti model kako da provedemo odluke sudova, ali izbor za koji se opredijelimo mora biti isti za sve članove Predsjedništva", rekao je on.

Dalje navodi kako je jasno da se ne možemo vratiti na Aprilski paket, ali da bi možda najlakše to bilo riješiti izborom svih članova Predsjedništva u Parlamentu.

"Asimetrično rješenje bi BiH koja je uz sve svoje probleme, ipak, jedna država pretvorio u zajednicu država i zato na nas tu ne mogu računati", kazao je.

Za SDP je, kako ističe Nikšić, jednako važno, ako ne i važnije pitanje nadležnosti Domova naroda.

"Po nama domovi naroda treba da odlučuju samo o pitanjima vitalnog nacionalnog interesa. Pri tome, spisak tih pitanja zbog naše historije može biti i širi od onih koji su prepoznati i prihvaćeni u demokratskom svijetu", naglasio je Nikšić.

Ukoliko ne dođe do dogovora oko ustavnih promjena i izmjena izbornih zakona, on smatra da je potrebno bar osigurati fer i poštene izbore.

"Naravno da bi mi u SDP BiH imali još puno stvari koje bi promijenili i drugačije uredili u funkcioniranju države i njenih nstitucija, ali moramo biti potpuno svjesni realnosti i tražiti rješenja u okviru današnjih odnosa", zaključio je Nikšić govoreći o reformama.

Smatram nepristojnim prenositi šta se razgovaralo na sastanku iza zatvorenih vrata jer onda svaki takav razgovor postaje...

Objavljuje Nermin NikšićSubota, 2. listopada 2021.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...