ZAVRŠEN POPIS STANOVNIŠTVA U SJEVERNOJ MAKEDONIJI: Za 19 godina broj stanovnika se smanjio za...

Tokom popisa evidentirano je 1.832.696 ljudi, 568.175 domaćinstava i 837.255 stanova.

  • Regija

  • 02. Okt. 2021  

  • 0

Direktor Državnog zavoda za statistiku Sjeverne Makedonije Apostol Simovski saopćio je danas da je tokom 26 dana popisano 1.832.696 građana, a kako je na prethodnom popisu 2002. godine bilo popisano 2.022.547 osoba znači da je država za 19 godina izgubila oko 190.000 ljudi.

"Operacija je bila uspješna", rekao je Simovski dva sata nakon zvaničnog zaključivanja popisivanja, javio je Radio Slobodna Evropa.

Tokom popisa evidentirano je 1.832.696 ljudi, 568.175 domaćinstava i 837.255 stanova.

"Nismo imali tačnu predstavu sa čime ćemo se suočiti na terenu, s obzirom na to da skoro 20 godina nismo imali popis u zemlji. Ali, nakon 20 godina imamo uspješan popis", izjavio je Simovski.

On je naveo da se preko aplikacije za samopopisivanje građana u dijaspori popisalo 204.805 makedonskih državljana koji žive u inostranstvu, najviše u zapadno-evropskim zemljama. Prema njegovim riječima, veoma je mali broj onih koji su bojkotovali popis, riječ je o "manje od 10.000 ljudi".

"Minimalna, zanemarujuća je ta brojka i izražava se u promilima, a ne u procentima. Naš cilj od početka je bio da ne kažnjavamo, ali za one koji su jasno odbili da budu dio popisa i za koje imamo izjave od popisivača, biće pokrenuti postupci. Kako će se to završiti ne zavisi od nas. Mi to nećemo sprovoditi", naveo je Simovski.

On je objasnio da će podaci o onima koji su bojkotovali popis biti preuzeti iz neke od postojećih baza podataka.

Premijer Zoran Zaev je izjavio da poslije 20 godina Sjeverna Makedonija ima uspješan popis i da to pokazuje ko ima kapaciteta, a ko nema. Istakao je da dijaspora nije kompletno popisana, pa zato postoji razlika u broju popisanih u odnosu na ukupan broj glasača.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...