ANGELA MERKEL UPOZORILA NIJEMCE: "Ujedinjenje Njemačke još nije okončano!"

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, povodom obilježavanja 31 godine od ujedinjenja Njemačke, da Nijemci moraju da nastave da rade za demokratiju.

  • Svijet

  • 03. Okt. 2021  03. Okt. 2021

  • 0

Merkel je istakla da "mentalno i strukturalno ujedinjenje još nije okončano".

Analitičari navode da nakon tri decenije i dalje postoji politička i ekonomska podijeljenost između istočnog i zapadnog dijela zemlje.

Različita politička uvjerenja najbolje su iskazana na nedavno održanim parlamentarnim izborima pošto je u istočnom dijelu stranka krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AfD) pobjedila u 16 izbornih jedinica, iako su u cijeloj zemlji dobili mnogo manje glasova nego ranije.

Halle, grad u njemačkoj saveznoj pokrajini Donja Saksonija, domaćin je centralne proslave Dana jedinstva.

Današnjom ceremonijom okončava se jednomjesečni program obilježavanja ponovnog ujedinjenja Njemačke 1991. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...