SEBASTIAN KURZ, OPTIMISTIČNO: "Pristupanje balkanskih zemalja ključno za stabilnost Evrope..."!

Pristupanje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji ključno je za bezbjednost i stabilnost Evrope, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurz.

  • Svijet

  • 05. Okt. 2021  

  • 2

On je pozvao Evropsku uniju da pruži balkanskim zemljama stvarne izglede za pristupanje Uniji pred samit EU i zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja.

Kurc je najavio da će podržati prijedlog Slovenije da se zemlje zapadnog Balkana prime u EU do 2030. godine.

"Moramo nastaviti da dajemo zemljama zapadnog Balkana kredibilne izglede za pristupanje", istakao je Kurz, uz napomenu da to uključuje kako ekonomsku tako i podršku naporima za sprovođenje reformi u zemljama regiona.

Kurc je rekao da će vakuum u regionu otvoriti vrata za druge zemlje, kao što su Kina i Turska, da popune prazninu i prošire uticaj na kontinentu, javio je portal "Euractiv".

Austrija odavno podržava ubrzani proces pristupanja zemalja zapadnog Balkana Uniji. Kurz je tokom posjete Srbiji u septembru naglasio da će EU biti kompletna tek kada joj se pridruže sve zemlje regiona.

Lideri EU sastaće se danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji, radi neformalne večere, a sutra će im se na samitu pridružiti lideri zemalja zapadnog Balkana. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...