SDP BiH TRAŽI IZMJENE ZAKONA: “Dok vlast udara ratne bubnjeve, penzionere ubija siromaštvo”

Iz SDP-a su uputili i kritike Vladi Federacije BiH kao i premijeru Fadilu Novaliću.

  • Politika

  • 06. Okt. 2021  06. Okt. 2021

  • 0

SDP BiH je putem svojih klubova u oba doma Parlamenta FBiH uputila u proceduru Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH, čija je osnova zamjena indeksa potrošačkih cijena sa, objektivno, realnijim indeksom cijena hrane, kada je u pitanju godišnje usaglašavanje iznosa penzija.

Kako su naveli iz ove stranke, ovaj prijedlog je urađen u saradnji sa ekonomskim ekspertima, te očekujemo kako će imati podršku parlamentaraca iz ostalih stranaka u ispravljanju višegodišnje nepravde prema penzionerima.

"Svjedoci smo kako je ova kategorija stanovništva decenijama unazad prva žrtva rasta potrošačkih cijena, cijene energenata i lijekova ili čak cijena osnovnih životnih potrepština. Penzioneri u FBiH jedva sastavljaju kraj s krajem, jer su penzije sramotno niske", navode iz SDP-a.

Iz SDP-a su uputili i kritike Vladi Federacije BiH kao i premijeru Fadilu Novaliću.

"Sve ovo ne dotiče previše Vladu Federacije BiH i premijera Fadila Novalića, za čijeg mandata se ništa konkretno nije uradilo za pomoć penzionerima, osim ad-hoc rješenja na nivou mjesečne humanitarne pomoći. Očekujemo kako će se umjesto lupanja u ratne bubnjeve i populističkog dokazivanja ko je veći patriota, politika vladajućih stranaka usmjeriti na povećanje životnog standarda građana, te da se u tome prvo krene od penzionera, koji su se najviše žrtvovali u prošlosti da bi mi danas imali društvo kakvo imamo", saopćeno je iz SDP-a.

U zaključku, iz SDP-a su pozvali i Savez udruženja penzionera da podrži prijedlog izmjena ovog zakona.

"Sumnjamo da iko od vlastodržaca može i zamisliti da mjesečno preživi sa 380 KM, koliko iznosi najniža federalna penzija. Na kraju, pozivamo i Savez udruženja penzionera Federacije BiH da podrže prijedlog izmjena ovog Zakona, kao prvog u setu zakona kojim želimo omogućiti da penzioneri konačno žive životom kakav zaslužuju", zaključili su iz Socijaldemokratske partije BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...