KURTI POTVRDIO: "Sastat ću se sa Vučićem na Samitu, biće prisutna Merkel i..."

Kurti je novinarima, po dolasku u kongresni centar Brdo, rekao da je potrebno međusobno priznanje Srbije i Kosova, jer će samo to donijeti dugotrajni mir, stabilnost i sigurnost.

  • Regija

  • 06. Okt. 2021  06. Okt. 2021

  • 0

Premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdio je danas da će se u pauzi dvije sesije na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan, sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz prisustvo njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Francuske Emanuela Makrona.

Kurti je novinarima, po dolasku u kongresni centar Brdo, rekao da je potrebno međusobno priznanje Srbije i Kosova, jer će samo to donijeti dugotrajni mir, stabilnost i sigurnost.

On je istakao kako mu ovaj samit daje nadu da će EU ostati vjerna svojoj suštini, a to je politika proširenja kao glavni politički projekat mira i prosperiteta.

-Unija se uvek širila i vjerujem da interna konsolidacija i proces proširenja mogu ići ruku pod ruku, rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, moraju se kombinovati evropske vrijednosti sa evropskim fondovima.

-Nema evropskih fondova bez poštovanja ljudskih prava, građanskih sloboda, manjinskih prava, vladavine prava, borbe protiv korupcije i oligarha, bez suočavanja sa prošlošću i pomirenja, rekao je kosovski premijer.

-Srbija ne priznaje Kosovo, Kosovo ne priznanje Srbiju, a potrebno nam je međusobno priznanje, jer će to doneti dugotrajan mir, stabilnost i bezbednost, zaključio je Kurti.

Visoki predstvanik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrelli je po dolasku na samit u Sloveniju imao konkretnu poruku za Srbiju i Kosovo – da moraju da nastave dijalog i da „stave na stranu razlike“.

„Proces proširenja zahteva da se razlike ostave po strani“, rekao je Borel.

Sa Plenkovićem o jeziku

Sa Vučićem će se danas sastati i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Najavljujući da će se Plenković „kratko susresti“ s Vučićem, agencija HINA navodi da će jedna od tema biti negiranje postojanja hrvatskog jezika u srpskim udžbenicima i potraga za nestalima.

Plenković je po dolasku na samit novinarima rekao da su Hrvatskoj „nužni podaci sa srpske strane“ kako bi se mogla nastaviti potraga za nestalima, piše N1.rs.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...