OKONČAN POSTUPAK PROTIV RANKA DEBEVCA: Poznata odluka Drugostepene disciplinske komisije

Ovim je pravosnažno okončan postupak protiv Debeveca, kojeg je Prvostepena komisija bila kaznila javnom opomenom. Na ovu odluku nema žalbe.

  • Hronika

  • 07. Okt. 2021  07. Okt. 2021

  • 1

Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a odbila je tužbu Ureda disciplinskog tužioca protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, saznaje Istraga.

Ovim je pravosnažno okončan postupak protiv Debeveca koji je bio tužen zbog neprimjerenih kontakata sa direktorom Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osmanom Mehmedagićem u trenucima kada je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv direktora OSA-e.

Osim zbog kontakta sa Mehmedagićem, Debevec je bio tužen i zbog prikrivanja imovine u Španiji.

Prema informacijama Istrage, jedan od članova Drugostepene komisije je izuzeo mišljenje, dok su dvije članice, Druška Bogojević i Jadranka Stanišić, procijenile da Debevec “nije narušio ugled pravosuđa” tokom kontakta sa tada optuženim Mehmedagićem.

Prvostepena komisija je, podsjećamo, utvrdila da je Debevec počinio prekršaj. Tada mu je izrečena javna opomena. Predsjednik Suda BiH se, međutim, žalio Drugostepenoj komisiji koja ga je, u potpunosti, oslobodila odgovornosti. Tako su dvije članice Drugostepene komisije utvrdile da kontakt predsjednika Suda sa optuženikom nije prekršaj.

Ranije su, podsjećamo, zbog neprimjereih kontakata razriješena dvojica glavnih državnih tužilaca – Goran Salihović i Milorad Barašin. U slučaju Debevec, međutim, nije utrvđena odgovornost. Osim toga, nema odgovornosti ni za prijavljivanje imovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...