BODO WEBER ISKRENO: "Emmanuel Macron blokira proširenje EU balkanskim zemljama"

Dodao je da će stav Macrona po pitanju proširenja EU biti izazov i za Vladu Njemačke.

  • Svijet

  • 07. Okt. 2021  07. Okt. 2021

  • 4

Njemački stručnjak za Zapadni Balkan Bodo Weber okrivio je predsjednika Francuske Emmanuela Macrona zbog zastoja EU u integracijama balkanskih zemalja.

"Postoje ozbiljna neslaganja među državama članicama oko budućnosti proširenja. Francuski predsjednik Macron ozbiljno se protivi daljem proširenju Evropske unije, ali to ne izgovara naglas. On čak utječe na druge zemlje da blokiraju dalje proširenje EU“, rekao je Weber za RTV Dukađini.

Dodao je da će stav Macrona po pitanju proširenja EU biti izazov i za Vladu Njemačke.

"Nova njemačka vlada imat će težak izazov sa Macronom, jer ako se ne postigne dogovor sa Parizom o deblokadi proširenja EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, bit će moratorijum na proširenje do sljedeće godine", rekao je Weber.

Prema njegovim riječima Macron je kriv što Kosovo nije dobilo liberalizaciju viznog režima, ali i da je Kosovo tokom 2015. i 2016. godine bilo žrtva izbjegličke krize.

Na Samitu EU - Zapadni Balkan održanom u Sloveniji, Evropska unija je još jednom odbila da odredi datum proširenja za zemlje Zapadnog Balkana, ali je u saopćenju izdatom nakon samita navedeno da će do proširenja doći.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...