PREDSJEDNICA EVROPSKE KOMISIJE STAVILA DO ZNANJA: "Zakoni Evropske unije su iznad nacionalnog prava"

Predsjednica Evropske komisije je naglasila da su sve članice EU, ulazeći u Uniju, pristale na primat evropskog zakonodavstva i da će Komisija "iskoristiti sva ovlaštenja koja ima po osnivačkim sporazumima da to osigura".

  • Svijet

  • 08. Okt. 2021  08. Okt. 2021

  • 0

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas da je veoma zabrinuta zbog odluke poljskog Ustavnog suda da ta zemlja ne mora da poštuje odredbe zakona EU ako nisu u skladu sa njenim ustavom, i naglasila da zakoni Unije imaju primat nad nacionalnim.

"(Osnivački) Sporazumi su veoma jasni. Sve presude Evropskog suda pravde obavezuju sve vlasti zemalja članica, uključujući i sudove. Pravo EU ima primat nad nacionalnim pravom, uključujući i ustavne odredbe", navela je Von der Leyen.

Ustavni sud Poljske presudio je jučer, odgovarajući na pitanje poljskog premijera Mateuša Moravjeckog iz proljeća, da neki članovi osnovnog Sporazuma EU nisu u skladu sa poljskim Ustavom, te da Poljska ne mora stoga da ih poštuje kao ni neke presude Suda pravde EU.

Ustavni sud je naveo da članstvo u EU i to što je Varšava prilikom ulaska potpisala osnovni sporazum o funkcionisanju EU ne znači da je time predala sudovima Unije svoj pravni suverenitet, te da nije u svim slučajevima pravo EU nadređeno poljskom.

Predsjednica Evropske komisije je naglasila da su sve članice EU, ulazeći u Uniju, pristale na primat evropskog zakonodavstva i da će Komisija "iskoristiti sva ovlaštenja koja ima po osnivačkim sporazumima da to osigura".

Ona je rekla da je EU "zajednica vrijednosti i zakona", da je to ono "što povezuje Uniju i čini je jakom". "Zaštitićemo osnovna načela pravnog poretka Unije. Naših 450 miliona Evropljana se u to uzdaje", rekla je Von der Leyen.

Predsjednica Komisije je naglasila da je vrhovni prioritet Komisije da se osigura i zaštita prava poljskih građana i da i oni uživaju sve povlastice koje im pruža članstvo u EU.

"Uz to, građani EU i kompanije koje posluju u Poljskoj moraju da imaju izvjesnu zakonsku sigurnost da se u Poljskoj u potpunosti primjenjuju pravila EU, uključujući i presude Suda pravde", rekla je Von der Leyen.

On je rekla da će Evropska Komisija detaljno analizirati odluku poljskog ustavnog suda i odlučiti o budućim koracima, prenosi Federalna.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...