DODIKOV SAVJETNIK IZ WASHINGTONA BACA "BOMBE": "Trenutno sedam članica EU podržava otcjepljenje RS-a"

"Ovo je pogodan momenat za Dodika koji pokušava praviti svoju državu", kaže Kesić

  • Politika

  • 09. Okt. 2021  09. Okt. 2021

  • 16

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu i politički analitičar i savjetnik Obrad Kesić bio je večeras gost kod Senada Hadžifejzovića na FACE TV i iznio je nekoliko znakovitih tvrdnji.

"Nema precizne definicije što se tiče imena i vrsta sankcija. Razne institucije predlažu imena. Sankcije nisu najbolji alat ali su sve češće. Pokrenuta je ta ideja u kontekstu američke diplomatije još u vrijeme Clintonove administracije.

"Ovo je pogodan momenat za Dodika koji pokušava praviti svoju državu. Pravo za samoopredijeljenje pripada samo građanima! Ja nisam siguran da možemo pričati bilo šta. A o tome šta je moguće, a šta ne niko ne zna.

Postoji samo tri opcije: da se natavi sa mrcvarenjem koje se dešava zadnjih dvadeset godina. Druga opcija je dogovor koji je bio moguć kad se formirala ova zajednička država. Da bi to ostavarili, morali bi se vratiti na poredak koji je potpuno u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Ako to nije moguće, treće rješenje je mirni razlaz. Miran razlaz kroz dogovor mora se postići! Za sva tri naroda.

Trenutno sedam članica EU je za otcjepljenje RS.

EU neće nastupati bez koncenzusa. EU nije spremna na sve izazove na Zapadnom Balkanu!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...