VELIKA POLITIČKA KRIZA U AUSTRIJI: Hoće li Kurz večeras podnijeti ostavku?

"Važni projekti poput širenja javnog prijevoza, finansiranja dodatnih mjesta u vrtićima, digitalizacije škola i nabavk vakcina protiv koronavirusa ovise o budžetu", rekao je Kogler.

  • Svijet

  • 09. Okt. 2021  

  • 0

Unatoč činjenici da se austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak suočava sa izglasavanjem nepovjerenja, njegovi koalicijski partneri, Zeleni, i dalje nastoje osigurati podršku za budžetu. Istovremeno postoji opcija da Kurz već večeras samoinicijativno podnese ostavku.

"Unatoč krizi radi koje bi mogla pasti vlada, ništa ne stoji na putu za donošenje proračuna", rekao je vicekancelar i čelnik Zelene stranke Werner Kogler u subotu, prenose agencije.

Važni projekti poput širenja javnog prijevoza, finansiranja dodatnih mjesta u vrtićima, digitalizacije škola i nabavk vakcina protiv koronavirusa ovise o budžetu, rekao je Kogler.

"Imamo odgovornost pa idemo to riješiti", dodao je.

U utorak će se na posebnoj sjednici parlamenta glasati o nepovjerenju kancelaru Kurzu. Kurzov ured istražuje se zbog financijskih malverzacija, ali Kurz odbacuje optužbe i odbija odstupiti.

No Kurz bi u utorak mogao biti izbačen iz ureda. Čak i Zeleni, njegovi koalicijski partneri, smatraju da 35-godišnji kancelar ne bi trebao ostati na dužnosti i traže njegovu ostavku.

Sve oči sada su uprte u austrijske socijaldemokrate. Vjeruje se da razmatraju pregovore o koaliciji s još tri stranke, uključujući kontroverznu desničarsku Slobodarsku stranku Austrije (FPOe).

Da bi se to dogodilo, socijaldemokrati trebaju poništiti svoju javnu obvezu po kojoj ne rade s FPOe-om na saveznoj razini.

Čini se da je čelnica socijaldemokrata Pamela Rendi-Wagner signalizirala tu opciju kad je za državnu televiziju ORF rekla da "izvanredne situacije zahtijevaju izvanredne mjere", prenosi Hina.

Rendi-Wagner opisala je savez četiri stranke – socijaldemokrata, Zelenih, liberalne stranke NEOS i Slobodarske stranke Austrije kao "malo vjerovatan, ali moguć".

Čelnik FPOe Herbert Kickl, glasni protivnik vakcinacije protiv koronavirusa, zasigurno neće postati ministar zdravstva, rekla je Rendi-Wagner, dodajući da će biti spremna postati kancelarka ukoliko Kurz bude smijenjen.

Ostale austrijske političke stranke također vode pregovore o potencijalnim alternativnim koalicijama kako bi se izbjeglo održavanje prijevremenih izbora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...