BiH UKIDA CARINU NA ELEKTRIČNA VOZILA: Evo šta to znači u praksi...

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine izradilo je Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2022. godine.

  • Ekonomija

  • 11. Okt. 2021  

  • 0

Carinska stopa od pet odsto na uvoz električnih automobila u Bosnu i Hercegovinu mogla bi uskoro da bude ukinuta, a na hibridna vozila smanjena sa dosadašnjih 15 na pet posto.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine izradilo je Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2022. godine.

„Svrha donošenja predmetne Odluke je da se carinska stopa na uvoz u BiH novoproizvedenih automobila, koja nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 na pet posto za hibridna vozila, te sa pet odsto na nula carinsku stopu na automobile na električni pogon“, naveli su u tom Ministarstvu, prenosi poslovni portal Capital.

alt

Primjenom povoljnije carinske stope stimulisao bi se uvoz ove vrste automobila od čega bi BiH imala višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i sa aspekta podizanja stepena bezbjednosti saobraćaja.

"Odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uslova za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju. Takođe, odlukom bi se izvršila i harmonizacija carinskih stopa koje se primjenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH sa carinskim stopama koje se primjenjuju u regionu prilikom uvoza ovih proizvoda", istakli su u Ministarstvu.

Carinske stope koje se ukidaju i smanjuju ne odnose se na robe koje su porijeklom iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...