DA LI JE UZ KAFU MOGUĆA DEBLOKADA DOMA NARODA: Šta će biti od sastanka Izetbegovića, Čovića i Špirića

“Visoki predstavnik je nelegalan, BiH je protektorat”, riječi su koje je Dodik izgovorio

  • Politika

  • 11. Okt. 2021  

  • 0

Ne nazire se kraj političkoj krizi u BiH. Nove reakcije izaziva skandalozan nastup Milorada Dodika na samitu pokreta Nesvrstanih u Beogradu. Poručio je kako ne nastupa u ime BiH, ali je BiH u više navrata nazvao "našom državom. Istakao je i kako je država protektorat zapada, čije je miješanje dovelo do njenog raspada. Ni njegovi pozivi za razgovore nisu naišli na plodno tlo, barem kod koalicijskog partnera iz SDA. Izetbegović mu poručuje kako ne pristaje na ultimatume. A, Dragan Čović ponovno i danas o izbornom zakonu, prenosi televizija N1.

U desetak minuta obraćanja Milorad Dodik optužio je SAD, pojedine zemlje Evropske unije, Japan i Kanadu za “miješanje” u unutrašnje prilike u BiH.

“Visoki predstavnik je nelegalan, BiH je protektorat”, riječi su koje je Dodik izgovorio, ali ono što je novo u odnosu na ranije stavove, on je čak dva puta BiH nazvao “našom državom”.

Milorad Dodik je u Beograd stigao kao srpski član Predsjedništva koji zastupa isključivo interes RS, što je u svom govoru i potvrdio.

“Ja ne znam ko je tu budalastiji? Dodik koji ode na taj skup pa kaže da ne ide u ime BiH ili onaj ko ga je pozvao takvog! A pretpostavljamo ko ga je pozvao! Zbog čega sam odbio već sam ranije rekao”, prokomentarisao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Željko Komšić i Šefik Džaferović su, podsjetimo, odbili poziv predsjednika Srbije zbog hapšenja Edina Vranja.

No vratimo se Dodiku čiji je govor potvrdio odnos sa međunarodanom zajednicom, konkretnije SAD i delegacijom EU, jer je Rusija dobrodošao saveznik.

Njegove posljednje izjave kako će se odazvati sastanaku sa liderima SDA i HDZ-a, bez prisustva “međunarodnih tutora”, kako je kazao komentarisao je Bakir Izetbegović, poručivši da je uslov za bilo kakav dijalog povratak srpskih predstavnika iz RS u institucije vlasti. Komentarisao je danas i Dragan Čović kazavši kako dijaloga mora biti.

Najavu Dragana Čovića kako su za srijedu najavljeni razgovori SDA i HDZ-a, Izetbegović je nazvao neobaveznom kafom članova Kolegija Doma naroda Paralemnta BiH koju će popiti i Nikola Špirić.

Za razliku od Milorada Dodika, Dragan Čović i danas je pozvao međunarodnu zajednicu koju smatra garantom za mostarski sporazum da se aktivnije angažuje u pregovorima oko izbornog zakonodavstva još.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...