SARAJEVO ĆE MU BITI PRVA SLUŽBENA DESTINACIJA: Evo ko će ugostiti novog šefa austrijske diplomatije...

Linhart će stići u Sarajevo prije važnog sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije u ponedjeljak u Luksemburgu.

  • Vijesti

  • 13. Okt. 2021  13. Okt. 2021

  • 0

Novi austrijski šef diplomatije Michael Linhart već krajem ove sedmice stiže na sastanak u Sarajevo s Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova BiH, saznaje Klix.ba.

Linhart je u ponedjeljak ove sedmice preuzeo dužnost novog šefa diplomatije, a iste sedmice dolazi u Sarajevo na razgovore s bh. zvaničnicima. Planirano je da razgovara i s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

To će biti njegovo prvo putovanje kao ministra vanjskih poslova i nasljednika Alexandera Schallenberga, koji je sada preuzeo poziciju austrijskog kancelara.

"Idem u Sarajevo, u regiju Zapadnog Balkana, gdje su naši susjedi, prijatelji i nadam se, u doglednoj budućnosti, saveznici u Evropskoj uniji", rekao je Linhart na plenarnom zasjedanju Nacionalnog vijeća Austrije.

Linhartova odluka je nastavak politike prethodnika, posebno Schallenberga, koji je održavao intenzivne veze s Bosnom i Hercegovinom i u više navrata se sastajao s Turković, s kojom je imao i vrlo dobre personalne veze i saradnju. Austrija, kako navode mediji, ima snažnu ulogu u regiji, posebno u BiH koja je za njih prioritet.

Austrija, što je izuzetno važno, ima i najveći kontingent vojnika u sastavu misije Althea, a i šef Delegacije EU je Austrijanac Johann Sattler.

Linhart će stići u Sarajevo prije važnog sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije u ponedjeljak u Luksemburgu.

Očekuje se da će Linhart nastaviti osnaživanje politike koju je vodio Schallenberg, u čijem je mandatu Austrija osigurala blizu Bosni i Hercegovini million vakcina protiv koronavirusa i doprinijela njihovoj isporuci.

Schallenberg je nakon više susreta s ministricom Turković pokrenuo snažnu kampanju u Evropskoj uniji da se osiguraju i dodatne vakcine za regiju, pri čemu je BiH dobila najveću količinu na bazi koje je i pokrenuta masovna imunizacija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...