"ČOVIĆU ZANIMLJIV...": Dervo Sejdić nakon sastanka sa liderom HDZ-a



Dervo Sejdić istakao je da je on Čoviću prilikom sastanka uručio svoj prijedlog za ograničene promjene Ustava BiH oko izbora članova Predsjedništva BiH i domova naroda.

  • Mini market

  • 13. Okt. 2021  

  • 3

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se danas u Sarajevu sa Dervom Sejdićem, predsjednikom romskog informativnog centra 'Kala Sari' i jednim od najistaknutijih romskih predstavnika u javnom i društvenom životu.

Sejdić istakao je da je on Čoviću prilikom sastanka uručio svoj prijedlog za ograničene promjene Ustava BiH oko izbora članova Predsjedništva BiH i domova naroda.

Kazao je da detalje o svom prijedlogu ne može govoriti u ovom trenutku, ali da je pismeno uručio Čoviću svoj prijedlog.

„On je kazao da je za njega to interesantan koncept i da zaslužuje analizu. Zamolio sam da mi dostavi svoj prijedlog napismeno kako bih se i ja mogao odrediti prema tome. Ne bih kalkulirao o pojedinostima, ali sastanak je bio uspješan“, kazao je Sejdić za Patriju.

Dodao je da je sastanak s Čovićem prvi od 40 planiranih sa drugim relevantnim političkim faktorima i stručnjacima.

„Sutra imam sastanak s Fahrudinom Radončićem, predsjednikom SBB-a, a 25. oktobra s Bakirom Izetbegovićem. S SDP-om ugovaram termin. Slijedi sastanak s Borenovićem. Uglavnom bit će niz sastanaka“, kazao je Sejdić.

Prijedlog je, ističe, izradio sam, te je spreman 'izlistati' možda konkretniji prijedlog nego što sad ima.

Dvanaest godina nakon što su na Evropskom sudu za ljudska prava dobili presudu protiv Bosne i Hercegovine, ključne stvari za Dervu Sejdića i Jakoba Fincija su i dalje nepromijenjene.
Ustav, zbog kojeg su tužili svoju zemlju i dalje ih diskriminiše, ne dozvoljavajući Sejdiću kao pripadniku romske manjine i Finciju jevrejske, da se kandiduju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine.

Prema Ustavu BiH i Izbornom zakonu, samo pripadnici konstitutivnih naroda (Bošnjaci, Hrvati i Srbi) mogu biti izabrani u ova dva tijela.
Dok dvanaest godina kasnije Sejdić, Finci i svi drugi pripadnici nacionalnih manjina, i dalje čekaju implementaciju presude koja potvrdila diskriminatornu stranu najznačajnijeg dokumenta jedne zemlje, ne nazire se volja da bi se nešto moglo promijeniti u skorijem roku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...