PRVI KONKRETAN POTEZ TUŽILAŠTVA BiH: Gordana Tadić putuje u Beograd, tražit će...

Državno tužilaštvo najavilo je da će, nakon podizanja optuženice za zločin protiv ratnih zarobljenika protiv državljanina Bosne i Hercegvoine Edina Vranja u Srbiji, podnijeti prijedlog za ustupanje krivičnog gonjenja u ovom predmetu organima BiH.

  • Vijesti

  • 13. Okt. 2021  

  • 9

Iz Tužilaštva su saopštili da će u petak, 15. oktobra u Beogradu biti održan sastanak glavne tužiteljice Tužitaštva BiH Gordane Tadić i tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković o regionalnoj saradnji i razmjeni informacija o nedostupnim osobama, kao i ostalim relevantnim pitanjima.

„Navedene teme su pokrenute na prethodnom bilateranom sastanku održanom u okviru regionalne konferencije u organizaciji UNDP-a. Na tom sastanku razgovarano je između ostalog o predmetima Mujanović, Osmanović, Vranj i drugim, te potrebi uključivanja svih relevantnih institucija u obje zemlje u rješavanju ovakvih predmeta“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se navodi da će s obzirom na informaciju da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu protiv Edina Vranja zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, Državno tužilaštvo, glavna tužiteljica i rukovoditelji Posebnog odjela za ratne zločine biti upoznati o detaljima i razlozima optužnice, s obzirom da je u Tužilaštvu BiH donijeta naredba o neprovođenju istrage za Vranja.

Prijedlog ustupanja predmeta, kako kažu u Tužilaštvu, je rezultat zajedničkog rada tužilaštava a intenzivna saradnja na ovom i svim drugim predmetima će se i dalje nastaviti.

Vranj, bivši visokopozicionirani službenik Federalne uprave policije (FUP) uhapšen je u Srbiji na graničnom prelazu 12. septembra, zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv ratnih zarobljenika u Goraždu, a Viši sud u Beogradu mu je odredio pritvor.

Kako su iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije ranije kazali za BIRN, Vranj je “optužen da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u periodu od 1993. do 1994. u opštini Goražde, Bosna i Hercegovina“.

(Detektor.ba)

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...