MILORADE, GOTOV SI: Iz Bruxellesa poslana OTVORENA PORUKA na adresu destabilizatora BiH

Evropska unija održala je podnevnu konferenciju za novinare na kojoj su novinari postavljali pitanja i o Bosni i Hercegovini te tražili komentar Ureda Josepha Borella o izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Portparol EU Peter Stano poslao je jasnu poruku o stavu EU - "svako ko dovodi u pitanje cjelovitost i integritet BiH nije prihvatljiv Evropskoj uniji".

  • Vijesti

  • 14. Okt. 2021  14. Okt. 2021

  • 9

Na pitanje novinara Krasniqija Ekrem da li Ured Borella ima informacije da je “najmanje sedam članica EU koje će podržati mirnu disoluciju u BiH”, Stano je rekao: “Ovo je jasna pozicija i stav svih 27 članica EU – posvećeni smo suverenitetu i intgeritetu BiH”.

Govoreći o najavama Dodika da će RS povući saglasnosti za OSBiH, izaći iz državnih institiucija i zabraniti djelovanje UIO i SIPA-e u RS, a zbog zakonskih odredbi kojima se brani negiranje genocida u Srebrenici, iz EU su ponovili stav kako je BiH vide kao nezavisnu, cjelovitu državu.

“Naglašavamo podršku EU integritetu, suverenitetu i cjelovitoj BiH. Ko god da uradi bilo šta da naruši navedeno, nije prihvatljiv EU. Koraci, napori, akcije i izjave koje dovode u pitanje cjelovitost i integritet BiH nisu prihvatljivi. Pozivamo da se zaustavi korištenje zapaljive retorike i retorike podjela. Uključujući i dovođenje u pitanje državnih institucija. To nije prihvatljivo. BiH ima evropsku perspektivu, i na BiH i njen narod gledamo kao jedno”, rekao je Peter Stano.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...