DŽENAN ĐONLAGIĆ DIREKTNO: “Milorad DODIK je u političkom haosu, ponaša se kao muha bez glave. Rusija je našla PIJUNA na ovom prostoru…”

Đonlagić je samom početku prokomentarisao današnji Dodikov fijasko u Istočnom Sarajevu, gdje mu se od 28 članica, odazvalo samo 11.

  • Mini market

  • 14. Okt. 2021  14. Okt. 2021

  • 1

Gost današnje emisije „ Dobar dan BiH“ bio je Dženan Đonlagić, šef kluba Demokratske fronte u Domu Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine.

Obzirom na trenutnu situaciju u zemlji, sa Đonlagićem smo razgovarali između ostalog o blokadama institucija, smjeni ministra Sifeta Podžića, ali i izbornom zakonu.

Đonlagić je samom početku prokomentarisao današnji Dodikov fijasko u Istočnom Sarajevu, gdje mu se od 28 članica, odazvalo samo 11.

Kazao je kako nije iznenađen time, te da je Dodik u političkom haosu kao muha bez glave.

-On sam ne zna šta hoće. Prije par dana neće strance, sad ih poziva. Smatram da je ovo početak političke izolacije Dodika. Poteze koje on povlači ne mogu naći opravdanje u demokratskom svijetu. Ono što šalje jaku poruku jeste to da predstavnici ambasade Velike Britanije danas nisu došli na sastanak. Priča kojom se vodi Dodik je praktično dovela sve članice Evropske Unije, Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju do toga da su izgubili povjerenje i potrebu da komuniciraju sa čovjekom koji je remetilački faktor ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu. On pokušava da se izbavi iz političkog blata, u koje je sam ušao. Međutim, trenutno politički ne može nazad. Dodik prelazi polako crvenu liniju zbog koje će ubrzo izazvati reakciju stranaca – naveo je Đonlagić.

Dodao je da se i opozicija u manjem bh. entitetu uvukla u Dodikovo blato.

-Mogli ste primijetiti da je opozicija pratila Dodikov stav kada je u pitanju Inzkov zakon o negiranju genocida. Međutim, ono što je važno jeste to da opozicija ne podržava rušenje državnih institucija. Shvatili su da su državne institucije linija poslije koje nema povratka. Mislim da su potpuno pogriješili, jer već duže vrijeme prate njegove poteze. U jednom trenutku su se čak počeli ponašati kao Dodik. On ih godinama vuče za nos i ovo pitanje oko državnih institucija je nešto što će definitivno izazvati reakciju Tužilaštva BiH i stranaca, prije ili kasnije. Tužilaštvo BiH će po služebnoj dužnosti morati reagirati, ako skupština RS-a počne sa oduzimanjem državnih nadležnosti. Formalno je nemoguće, ali tehnički je moguće, svačega smo se nagledali. Nije isključeno ni da se nova predstava napravi, a to je potez koji će izazvati reakciju pravosudnih institucija i nadam se reakciji Schmidta – rekao je Đonlagić.

On je između ostalog govorio i o važnosti NATO puta Bosne i Hercegovine. Naveo je kako je naša zemlja u strateškom partnerstvu sa NATO-om, te da je NATO itekako prisutan u Bosni i Hercegovini.

-Ovo je pokušaj zaustavljanja BiH na putu ka NATO – u, ali bezuspješno. Situacija u BiH i regiji pokazuje koliko je NATO važan sigurnosni kišobran za našu zemlju. To će biti završni čin svih drama u BiH i regiji. To će biti kraj raspada Jugoslavije nakon 30 godina. Institucije Bosne i Hercegovine će u skorije vrijeme nastaviti funkcionisati, a Oružane snage će nastaviti postojati bez obzira na Dodikove odluke – istakao je između ostalog Đonlagić, te kazao kako je uobičajna praksa Rusije da stoji iza samog Dodika i ostalih rušilaca ove zemlje.

“Rusija je našla pijuna na ovom prostoru, koje će koristiti za svoje ciljeve kako bi napravila nemir na ovim prostorima. Ovo je također jedan od pokušaja da se zaustavi put naše zemlje u NATO”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...