DIJASPORA DODIKU: "Mi smo sretni što ne moramo više živjeti u stanju svakodnevne psihoze"

Među brojnim komentarima u kojima građani opisuju svoje iskustvo mnoštvo je i šaljivih.

  • Mini market

  • 15. Okt. 2021  15. Okt. 2021

  • 0

Za samo 12 sati pitanje novinara Aleksandra Trifunovića dijaspori na Facebooku prikupilo je oko 150 komentara. Oni koji su otišli, ali i koji planiraju da idu komentarisali su konstataciju člana Predsjedništva Milorada Dodika da EU odvlači radnike iz RS. Trifunovićev Facebook prijatelji pisali su kako su "odvučeni".

“Oni kažu za sebe da su veliki donatori, a ja kažem da su oni veliki usisivač. Oni su napravili situaciju da odavde izvlače radno sposobno stanovništvo i odvlače u zemlje EU. Za to smo mi kao zajednica izdvojili ogroman novac školujući te mlade i sposobne ljude koji su odrasli ovdje i postali pismeni”, rekao je Dodik.

Milorad Dodik je danas izjavio da EU odvlači radnike iz RS. Znači, radnici bježe iz RS, a mi im kao ne damo. E sad, Imam...

Objavljuje Aleksandar TrifunovićČetvrtak, 14. listopada 2021.

Za Nemanju Jankovića ovo je “Vrlo interesantno”, piše da je rođen i da se školovao u Banjaluci, te da je mislio da će biti posla za doktora.

“Šest godina radiopo izrazito nerazvijenim opštinama, ugovor na određeno koji se produžavao mjesec za mjesec. Supruga dobila otkaz u mtelu (pet godina radila neprijavljena u centru bl, iznad pošte) kad je zatrudnila. Ja zamalo da dobijem otkaz (jedna koleginica iz nerazvijene opštine završila napokon medicinu pa je imala prednost iako sam ja radio duže od 2 godine u komadu)”.

Na koncu Nemanja je imao potrebu zahvaliti svima koji su ga natjerali da se sa porodicom preselim u Njemačku i započne, kako kaže, napokon, normalan život.

“Kad imaš privilegiju da odeš na benzinsku onda kažeš: “Može za 10 maraka.” Odeš u prodavnicu pa te počnu sumnjivo gledati jer se pola sata motaš okolo prelamajući misli da li da kupiš omiljeni slatkiš ili ne. Onda se interesuješ za radno mjesto diplomiranog veterinara pa ti ponude minimalac i procenat od zarađenog na terenu. Onda kažeš dosta je, spakuješ se i odeš“, napisao je Slaviša Stojčić.

Patnju za rodnom grudom liječimo ljetovanjem na Floridi, skijanjem u Koloradu

“Mi nismo bili ekonomska, niti ratna migracija. Suprug i ja smo imali odlične poslove, bili smo odlično situirani. I sve smo to ostavili prije 4 godine, i otišli u novi zivot. Zbog naše djece, da njima damo šansu”, objasnila je Radmila Trifković svoje razloge.

Radmila dodaje da patnju za rodnom grudom liječe ljetovanjem na Floridi, skijanjem u Koloradu, i druženjem s ostalim “napaćenim” imigrantima i prijateljima Amerikancima.
“Život je kratak, čovjek ne može izabrati mjesto gdje će se roditi, ali može izabrati mjesto gdje će živjeti. I mi smo srećni što ne moramo više živjeti u stanju svakodnevne psihoze. Nedostaju nam članovi porodice, bliski prijatelji, i nista drugo”, napisala je Radmila.

“2012. sam magistrirala psihologiju. Prijave za posao slala po cijeloj BiH, nisam birala. Nakon ne znam koliko odbijenica i kao magistar i kao medicinska sestra, odlučila sam da se prijavim za program koji omogućava našim medicinskim radnicima da se zaposle u Njemačkoj”, odgovorila je Vera Milkić Čegar.

Čegar je dodala da je niko nije odvukao već BIH nije imala sluha za nju jer nije bila politički aktivna.

“Hvala Angeli Merkel što je prepoznala moje kvalitete i kvalifikacije i što već 6 god uspješno NORMALNO živim, život dostojna čovjeka”, dodala je Vera.

Oteli su nas norveški desničari

Među brojnim komentarima u kojima građani opisuju svoje iskustvo mnoštvo je i šaljivih.

“Hajde, strpite se jos malo s tim temama da me otmu, pa onda pišite. Kupljene karte. Spreman sam za oteti”, piše Goran Petrović.

“Nas oteli norveški desničari i to baš na dan vjenčanja, rekli ostavite goste i vozite ka sjeveru bez stajanja dok ne dodjete ovde a mi ćemo vam dati priliku da živite u uredjenoj pravnoj državi i da kupite gajbu kroz dvije god… onda dodje radnička partija na vlast pa rekoše aj da još popravimo uslove za porodicu, nadoknadićemo to od bogatih”, zaključuje Željko Rogić, piše N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...