BRITANSKI STRUČNJAK TIMOTHY LESS: "Drame na Kosovu i u BiH sigurno će se povezati"

Kako prognozira, pitanje budućnosti Kosova vjerovatno će poprimiti jednu širu dimenziju, “jer paralelno raste kriza u Bosni, gdje Srbi teže konačnom raspadu države, i ove dvije drame će se sigurno povezati”.

  • Mini market

  • 16. Okt. 2021  16. Okt. 2021

  • 2

"Moj je osjećaj je da se dvadesetogodišnja drama na Kosovu kreće ka svom dugoočekivanom trenutku istine", smatra saradnik Demostata sa Sveučilišta Kembridž, Timothy Less, koji ne isključuje ni mogućnost da će i snage kosovskih Albanaca, ali Vojska Srbije, u dogledno vreme nastojati uspostaviti kontrolu nad sjeverom Kosova, prenosi agencija FoNet.

Prema predviđanju saradnika Demostata, naredna faza u rješavanju statusa Kosova vjerovatno će biti definirana silom, “najprijee od strane Prištine, a potom i od strane Srbije, tako što će Srbija pomoću vojske pripojiti Sjever”.

„To će biti dramatičan razvoj situacije, ali, logično je da je to jedini scenarij koji je preostao, ukoliko Albanci ne žele status quo, niti formiranje Zajednice srpskih općina, a Srbija odbija ideju da se Sjever integrira u ostatak Kosova“, uvjeren je Less.

Time bi se, kako je ocjenio, stvorile dvije nove činjenice na terenu, da Beograd kontrolira Sjever i da Priština kontrolira Jug, „što je uvijek i bio najizvjesniji scenarij za Kosovo, imajući u vidu demografske podatke“.

Less smatra da bi se time, također, preokrenula debata o budućnosti Kosova, jer će „početi da se razmatra status Srba na Jugu, što će, Srbija, nesumnjivo, dovesti u vezu sa statusom Albanaca u Preševskoj dolini“.

Kako prognozira, pitanje budućnosti Kosova vjerojvatno će poprimiti jednu širu dimenziju, “jer paralelno raste kriza u Bosni, gdje Srbi teže konačnom raspadu države, i ove dvije drame će se sigurno povezati”.

„Bilo kako bilo, konačni rasplet bit će razmjena teritorija između dviju strana“, predviđa Less i podsjeća na želju Edija Rame da se Albanija ujedini s Kosovom.

„U svakom slučaju, ako Srbija zaprijeti Kosovu, a vanjski posmatrači ne podrže Kosovo, gotovo je sigurno da će se Kosovo približiti Albaniji, kako bi dobilo podršku i sigurnost, što će učiniti ujedinjenje još izvjesnijim“, objašnjava Less.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...