ZVIZDIĆ UDARIO ŠAKOM O STO: "Dok sam ja predsjedavajući..."

"Imamo u arhivi Parlamenta BiH validne stenograme i zapisnike koji dokazuju da su Zakon o VSTV-u, Zakon o odbrani i Zakon o OSA-i, kao i niz drugih zakona usvojeni komotnom većinom, često i jednoglasno, uključujući, naravno, i glasove iz RS-a", poručio je danas Zvizdić.

  • Politika

  • 17. Okt. 2021  17. Okt. 2021

  • 8

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, kazao je javnosti da dok je on predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH ovaj Dom će raditi.

“Biće proceduralnih problema, biće možda situacija na ivici kvoruma, ali radićemo u kapacitetu koji je u ovome trenutku moguć. Naredna sjednica je u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom zakazana za 26. oktobar. Time će zastupnici u PD PS BiH poslati poruku građanima BiH da suverenitet koji su građani prenijeli na političke predstavnike u parlamentu neće biti ugašen. Koristim ovu priliku da još jednom pozovem zastupnike iz RS-a da se vrate punopravnom radu i odlučivanju, u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom”, istaknuo je.

Isto tako, naveo je, dok je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Bosna i Hercegovina će u tom kapacitetu biti adekvatno predstavljena i na međunarodnom planu.

“Niti jedna međunarodna parlamentarna aktivnost u ovom periodu nije i neće biti zaustavljena. Naprotiv, u prva tri mjeseca predsjedavanja susreo sam se direktno ili indirektno sa preko 10 predsjednika parlamenata u regionu, Evropi i u svijetu, a do kraja ove godine planiram, nadam se u punoj saradnji sa mojim kolegama iz PD, još snažniji angažman na međunarodnom planu, u cilju prezentacije aktuelne situacije i unutrašnjih i vanjskopolitičkih prioriteta BiH”, rekao je Zvizdić.

I na kraju, dodao je, svi zakoni koji su usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, a Predstavnički dom PSBiH donji je dom Parlamenta BiH, mogu se mijenjati samo u tijelu koje ih je usvojilo.

“Imamo u arhivi Parlamenta BiH validne stenograme i zapisnike koji dokazuju da su Zakon o VSTV-u, Zakon o odbrani i Zakon o OSA-i, kao i niz drugih zakona usvojeni komotnom većinom, često i jednoglasno, uključujući, naravno, i glasove iz RS-a. Dakle, moguće je da neko danas nije zadovoljan ovim zakonima, ali svaki zastupnik od 42 u Predstavničkom domu PSBiH ima pravo inicirati izmjene i dopune istih i to je jedina legalna procedura. Niži nivoi vlasti i njihovi parlamenti ne mogu mijenjati ili stavljati van snage važeće državne zakone. To je osnovni princip demokratije, svako drugačije postupanje rušenje je ustavnog poretka jedne zemlje i u suprotnosti je sa domacim i međunarodnim pravom. Zbog toga je neophodna hitna reakcija pravosudnih organa, posebno Tužilastva BiH, agencija BiH koji su zadužene za zaštitu ustavno-pravnog poretka BiH, kao i međunarodne zajednice u cilju adekvatnog sankcionisanja i preventivnog zaustavljanja rušitelja Ustava BiH i mira i sigurnosti svih njenih građana”, naglasio je Zvizdić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...