NESTAŠICA ČIPOVA UZIMA DANAK: Pogledajte kako se s njom nose najveći proizvođači smartfona na svijetu

Tekst prenosimo sa hrvatskog Tportala.

  • HiTec

  • 18. Okt. 2021  18. Okt. 2021

  • 0

Globalna nestašica čipova negativno je utjecala na svaki djelić svjetske industrije koji zavisi o računalima, a najnoviji na listi ugroženih pronašli su se proizvođači smartfona. Prema Canalysu, isporuke smartfona pale su za 6 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine. Analitičarska kompanija tvrdi da je razlog visoka potražnja i nemogućnost kompanija da je dosegnu.

Prema preliminarnoj procjeni, Samsung je isporučio najviše uređaja u trećem kvartalu 2021. zauzevši 23 posto tržišta. Dobra vijest za južnokorejsku kompaniju nepromijenjene su brojke u odnosu na 2020. Drugi po redu je Apple koji je udio u tržištu povećao za 3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Što se kineskog trojca Xiaomi, Vivo i Oppo tiče, oni su zajedno zauzei 34 posto tržišta. Jednu stvar koju, napominje Engadget, moramo uzeti u obzir je način na koji Canalys vrši analizu - uključili su OnePlusove isporuke pod Oppo, dok su za istu skupinu izuzeli Oppovu sestrinsku kompaniju Vivo. Sve tri kompanije drži kineski konglomerat BBK Electronics. Ako gledate na stvari iz ove perspektive, ova grupacija po veličini stoji tik iza korejskog Samsunga kao najveći proizvođači smartfona na planetu.

Unatoč velikim brojkama kod konkurenata, Apple i dalje postiže dobre rezultate s obzirom da treći kvartal obuhvaća svega jedan tjedan prodaje iPhonea 13. Canalys nije spominjao brojke, no izgleda da su Appleove dobro uigrane mreže distribucije doprinjele njegovom uspjehu u nestabilnom tržištu. Kompanija je, podsjeća izvor, jedan od navjećih klijenata tajvanskog proizvođača čipova TSMC-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...