ŠOK I NEVJERICA U DRŽAVI: U BiH 150 firmi zatvoreno ili je pred gašenjem u posljednjih mjesec dana, pogledajte CIJELI SPISAK (FOTO)

Ukupno 150 firmi u BiH zatvoreno je ili je pokrenut proces njihovog gašenja u posljednjih manje od mjesec dana, pokazuju zvanični sudski podaci. Broj preduzeća u kojima je pokrenut ili zaključen likvidacioni ili stečajni postupak značajno je veći u odnosu na mjesec ranije.

  • Ekonomija

  • 18. Okt. 2021  18. Okt. 2021

  • 0

U Republici Srpskoj su, od 21. septembra do 14. oktobra ove godine, likvidirana 22 privredna subjekta, u 16 ih je otvoren stečajni postupak, a u sedam zaključen stečaj. Samo u jednom slučaju stečajni postupak je obustavljen, a u jednom je likvidacioni postupak u toku.

U FBiH je, od 22. septembra do 15. oktobra, u 36 firmi otvoren likvidacioni postupak, a u 38 zaključen. Što se tiče stečaja, u FBiH je otvoreno 13 stečajnih postupaka, a zaključeno devet. U četiri slučaja odbijen je prijedlog za stečaj, a u jednoj firmi je obustavljena likvidacija.

U Brčko Distriktu je zaključen jedan likvidacioni postupak i firma je brisana iz registra.

U Privrednoj komori RS-a kažu da je sigurno da određeni računi i kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa sada dolazi na naplatu.

„Iako značajan dio privrede bilježi rast, ima onih koji su do sada uspijevali da se bore sa krizom, ali koje je pandemija iscrpila i ne mogu više da prevaziđu probleme i izmire potraživanja. To je jedan od razloga zbog kojeg dolazi do gašenja privrednih subjekata“, istakao je Vladimir Blagojević iz Privredne komore RS-a.

Dodao je i da Komora, po pitanju uslova poslovanja, predlaže niz mjera prema Vladi RS za budući Program ekonomskih reformi, a koje se tiču rasterećenja, stvaranja boljih uslova poslovanja i kako bi preduzeća jačala konkurentnost i prevazišla probleme uzrokovane pandemijom virusa korona.

Spisak firmi koje su ugašene ili su u procesu gašenja možete vidjeti u nastavku:

alt

alt

alt

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...