SKLEPANI FRANKENŠTAJN ILI EFIKASNO RJEŠENJE PROTIV DRONOVA?: Ovo su svi detalji o novom oklopnom vozilu proizvedenom u Srbiji kojim se hvali Vučić (FOTO, VIDEO)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić otvorio je prošle sedmice Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2021 u Beogradu i tom prilikom posebnu je pažnju posvetio višenamjenskom oklopnom vozilu nazvanom "Lazanski" po Miroslavu Lazanskom, nedavno preminulom beogradskom novinaru i vojnom analitičaru kojeg je postavio za veleposlanika Srbije u Rusiji, piše danas hrvatski "Tportal".

  • Regija

  • 18. Okt. 2021  

  • 0

Vučić u svojoj maniri nije krio oduševljenje vozilom koje od uvoznih dijelova proizvodi Jugoimport SDPR, kompanijeu državnom vlasništvu koja se pored sklapanja vojne tehnike i naoružanja bavi transferom te uvozom i izvozom oružja. Lazanski je zapravo modificirana verzija postojećeg borbenog vozila Lazar 3. 

Novo višenamjensko oklopno vozilo Lazanski najavljeno je u srbijanskim medijima kao najsofisticiranije i najmodernije oklopno vozilo što ga je dosad razvila kompanija Jugoimport. Državna kompanije pomno je pripremila premijeru Lazanskog za jubilarni 10. sajam oružja i vojne tehnike, a otvorio ga je neizbježni srbijanski predsjednik. Vučiću su se u obilasku Jugoimportova izložbenog prostora pridružili supruga i sin nedavno preminulog vojnog analitičara.

'Lazanski odlično izgleda, sram me bilo hvaliti ga pred obitelji, ali je zaista tako', izjavio je oduševljeno srbijanski predsjednik nakon što je tek na sajmu primjetio da novo borbeno vozilo ima ugrađenu pločicu s vlastoručnim potpisom Lazanskog, 2016. izabranog za zastupnika u Skupštini Srbije kao nestranačkog kandidata na izbornoj listi Vučićeve Srpske napredne stranke.

Supruga preminulog prijeratnog novinara zagrebačkih listova Polet, Vjesnik, Danas i Start, a koji je uoči Domovinskog rata otišao u Beograd i zagovarao vojni puč te nagovarao vrh JNA da napadne Hrvatsku, prokomentirala je da je riječ o suprugovu potpisu iz putovnice, s kojom je kao ratni izvjestitelj i vojni analitičar obilazio ratove u Afganistanu, Libanonu, Čečeniji, Iraku, Iranu, ali i sukobe na području bivše Jugoslavije. Novinarova supruga naglasila je da bi on bio ponosan na to što borbeno vozilo nosi njegovo ime.

  

Dijelovi s raznih strana svijeta

Pojedini poznavatelji borbene tehnike hvale Lazanskog, osobito njegov ruski top kalibra 57 milimetara, što je jedinstveno u Europi, čija borbena vozila imaju topove kalibra do 40 milimetara, a što ocjenjuju efikasnijim i snažnijim rješenjem u borbi protiv dronova nego što je to slučaj s kalibarskim standardom koji koriste europske i vojske u sastavu NATO-a.

https://www.armyrecognition.com/partner_2021_news_online_show_daily_defense_exhibition_serbia/yugoimport_unveils_new_lazanski_8x8_armored_vehicle_armed_with_57mm_cannon.html

Posted by Defense News Security News Army Recognition on Tuesday, 12 October 2021

Drugi pak analitičari ukazuju na to da je riječ o svojevrsnom 'Frankensteinu' zapadnih i ruskih vojnih standarda, 'sklepanom' od dijelova s raznih strana svijeta, počevši od motora snage 13.000 kubika u proizvodnji američkog Caterpillara, preko ruske oružane stanice AU-220M Bajkal kompanije Burevesnik, do guma francuskog Michelina.

Riječ je o vozilu koje svojim izgledom i funkcijom pripada krugu borbenih vozila na osam točkova kao što su finska Patria, turski Otokar Arma ili francuski model VBCI, koji je zamijenio gusjeničare AMX-10P, a između ostalih koristi ih Armija BiH (Oružane snage BiH, op. SB). U odnosu na svojeg prethodnika Lazara 3, novi oklopnjak ima potpuni oklop bez prozora koji štiti prednji luk vozila od udara kalibra 30 milimetara dok sa svih strana štiti posadu od zrna kalibra 7,62 milimetra. Lazanski ima i protuminsku zaštitu 4. A i B razine, što znači da svaki točak vozila štiti od 10 kilograma eksploziva, a s mogućnošću podizanja na petu i šestu razinu.

Cijena i broj primjeraka ponuđenih Vojsci Srbije - nepoznanica

Kao ubojita sredstva Lazanski koristi već spomenuti automatski top kalibra 57 milimetara, kakav je montiran na rusko borbeno vozilo T-15 Armata, i strojnicu kalibra 7,62 milimetra. Domet topa u vertikalnom položaju iznosi 7,5 kilometara, u horizontalnom položaju do 14,5 kilometara, a posjeduje i šest kamera, podjednako dostupnih posadi i svim pripadnicima u transportnom odjelu.

Radi se o dnevno/noćnim infracrvenim kamerama koje pružaju pregled situacije oko vozila od 360 stepeni, što se projicira na videozaslonima veličine 10 i 12 inča, a tu su i inercijski navigacijski sistem, sistem za upravljanje borbama te hemijsko-biološko-radiološko-nuklearni sistem zaštite, kao i klimatizacijski uređaj i savremeni komunikacijski sistem. Prema specifikacijama, vozilo je dužine 8, širine 3,2 i visine 2,6 metara, a bruto težina varira mu od 26 do 36 tona, ovisno o popunjenosti kapaciteta od ukupno 13 sjedišta.

 

Proizvođač Jugoimport zaključuje da je u Lazanskom obavljena integracija visokokvalitetnih komponenti svjetske klase, posebno materijala i tehnologije, što je dovelo do razvoja vozila koje se može natjecati s onima vrhunskih svjetskih proizvođača. Ključna pak pitanja, ona kada će vozilo krenuti u serijsku proizvodnju, kolika će biti cijena i koliko će primjeraka dobiti Vojska Srbije, još uvijek su bez odgovora. Ne zna se ni hoće li Lazanski biti ponuđen i ostalim vojskama, poput prethodnika Lazara 3, koji je zasad kupio jedino Turkmenistan.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...