ČLAN RATNOG PREDSJEDNIŠTVA BIH: "Alija Izetbegović je bio vrijedan i studiozan čovjek, mudar političar..."

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, prema riječima Ganića, pred Alijom Izetbegovićem bio je problem povratka raseljenih na svoja ognjišta.

  • Društvo

  • 19. Okt. 2021  19. Okt. 2021

  • 1

Alija Izetbegović je bio vrijedan i studiozan čovjek, mudar političar koji je obilježio jedno vrijeme.

To je za Hayat.ba kazao akademik Ejup Ganić, član ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine povodom godišnjice smrti rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH.

-Bili smo skupa u Predsjedništvu od 1990. do 1996. godine. Skoro deset godina smo se znali u političkom životu. Tada smo branili BiH, kao Predsjednistvo RBiH. Žalosno je da je umro relativno rano, nije napunio ni 80 godina. Bio je vrlo važna ličnost, pogotovo u početku odbrane BiH – kazao nam je Ganić.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, prema riječima Ganića, pred Alijom Izetbegovićem bio je problem povratka raseljenih na svoja ognjišta.

-Radili smo dosta homogeno u Predsjedništvu. Godine prolaze, a u BiH je još teško vrijeme. Ne bi ga veselilo da vidi korupciju i nesposobnost koji dijelom dominiraju u našoj državi. Vrijeme je za mlađe političare da daju doprinos izgradnji ove države, da mladi ne odlaze, da proizvode nove stručnjake… – kazao nam je Ganić.

Alija Izetbegović je umro 19. oktobra 2003. godine. Njegovoj dženazi prisustvovalo je oko 150.000 ljudi iz cijele BiH i inozemstva. Ukopan je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...