SENZACIONALNO OTKRIĆE: Ronilac pronašao mač star 900 godina u savršenom stanju, pripadao je...

Na mjestu gdje je mač pronađen postoje indicije da je sidrište korišteno još u kasnom bronzanom dobu, prije 4000 godina.

  • Šareni svijet

  • 19. Okt. 2021  

  • 0

Izraelski ronilac u Mediteranu je otkrio križarski mač star 900 godina. Mač s oštricom dugom metar i drškom dužine 30 centimetara ležao je na morskom dnu kod obale Karmela, objavila je u ponedjeljak Izraelska uprava za starine.

Mač, koji je očuvan u savršenom stanju, lijep je i rijedak nalaz i očito je pripadao vitezu križaru, rekao je Nir Distelfeld, inspektor Jedinice za sprečavanje pljačke Izraelske uprave za starine.

Prema saopćenju, obala Karmela sadrži mnoge prirodne uvale koje su pružale zaklon drevnim brodovima u olujama. Na tom su se području razvila čitava naselja i drevni lučki gradovi.

Ti uvjeti stoljećima su privlačili trgovačke brodove, ostavljajući iza sebe bogate arheološke nalaze. Nedavno pronađeni mač samo je jedno takvo otkriće, rekao je Distelfeld.

Na mjestu gdje je mač pronađen postoje indicije da je sidrište korišteno još u kasnom bronzanom dobu, prije 4000 godina.

Izraelska uprava za antikvitete proučavala je to mjesto od juna, ali "artefakti su neuhvatljivi jer se pojavljuju i nestaju kretanjem pijeska".

Ronilac je u subotu otkrio mač i ponio ga, plašeći se da bi ga netko mogao ukrasti ili bi ga more moglo prekriti pijeskom.

Zatim ga je predao vlastima i dobio zahvalnicu kao dobar građanin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...