GENERALNI SEKRETAR NATO SAVEZA JENS STOLTENBERG: "Žalimo zbog odluke Rusije koja ne promovira dijalog i obostrano razumijevanje, mi ćemo..."

Istakao je i kako će na dvodnevnom sastanku ministri razgovarati i o napretku u vezi odgovora NATO-a na nuklearno-raketne sisteme Rusije.

  • Svijet

  • 21. Okt. 2021  

  • 1

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon odluka o otkazivanju akreditacija i zatvaranju ureda između NATO-a i Rusije, kazao je kako je savez i dalje otvoren za dijalog sa Moskvom, javlja Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg je na konferenciji za medije uoči sastanka ministara odbrane NATO-a, koji će biti održan 21. i 22. oktobra, rekao kako će na sastanku biti razgovarano i o Rusiji.

Podsjetio je kako je nakon otkazivanja akreditacija za osmero ruskih zvaničnika pri NATO misiji, Rusija donijela odluku o zatvaranju ureda NATO-a u Moskvi.

”Žalimo zbog ove odluke koja ne promovira dijalog i obostrano razumijevanje. Međutim, NATO-va politika ostaje dosljedna. Mi smo otvoreni na dijalog, uključujući i kroz Vijeće NATO-Rusija”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je kako i dalje vrijede prijedlozi za zasjedanje Vijeća NATO-Rusija koje se posljednji put okupilo 2019. godine. Istakao je i kako će nastaviti dodatno procjenjivati napore kako povećati odbranu i biti na oprezu.

Istakao je i kako će na dvodnevnom sastanku ministri razgovarati i o napretku u vezi odgovora NATO-a na nuklearno-raketne sisteme Rusije.

Osvrnuvši se na pitanja u vezi s Afganistanom, Stoltenberg je rekao kako će i tome biti razgovarano na ministarskom sastanku.

Podsjetio je na dilemu koja je postojala prije povlačenja snaga iz Afganistana.

”Ili bismo ostali ili bismo bili spremni na rizik povećanja stradanja civilnog stanovništva kao i rizik povećanja broja NATO vojnika u Afganistanu. Bilo je ili napustiti ili uzeti u obzir rizik povratka talibana. Svi NATO saveznici su obaviješteni. Brzina povratka talibana je ono što je bilo neočekivano”, rekao je Stoltenberg.

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a okupit će se u sjedištu saveza u Briselu 21. i 22. oktobra kako bi razgovarali o dešavanjima u Afganistanu, Rusiji, Kini i odnosima NATO-a s Evropskom unijom (EU).

Ovo je prvi sastanak ministara odbrane NATO-a od samita u junu, kao i od povlačenja iz Afganistana ovog ljeta.

Na sastanku bi trebalo biti razgovarano o tome šta se može učiniti kako se ne bi izgubilo ostvareno u Afganistanu, ali i o borbi protiv terorizma.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...